Brouwerij Kazematten viert vijfde verjaardag op 13 en 14 december

We zien v.l.n.r. Pieter Verdonck, Koen Hugelier en Julie Depypere. (foto TOGH)
Redactie KW

Vijf jaar geleden zag de brouwerij Kazematten het levenslicht op een unieke locatie: de kazematten van het Houten Paard onder de vestingen. Anno 2019 worden er ondertussen al vier bieren gebrouwen. Naar aanleiding van het lustrumjaar is er op vrijdag 13 en zaterdag 14 december een opendeurweekend met optredens en rondleidingen.

Brouwerij Kazematten werd opgericht in 2013 onder impuls van Hans Depypere (eigenaar van St. Bernardus) en Rudi Ghequiere (plantmanager van Rodenbach), maar kwam pas in 2014 naar buiten met haar eerste twee bieren: Wipers Times 14 en Grottenbier Santé. “We vonden een onderkomen in een unieke locatie: in de kazematten van het Houten Paard”, zegt Julie Depypere, dochter van Hans. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit een schuilkelder voor Britse soldaten. Om de tijd te doden, drukten ze er ook de satirische krant The Wipers Times. Voor de naam van ons eerste bier moesten we dus niet ver zoeken. Het recept voor Grotten Santé kochten we dan weer over van Pierre Celis, de grondlegger van witbier. Grottenbier werd oorspronkelijk gebrouwen in grotten in Limburg. Aangezien de kazematten iets weg hebben van grotten, klopt het ook om dit bier hier te brouwen.”

Ondertussen zijn er al twee bieren bijgekomen: Wipers Times 16 en Saison Tremist. “Saison Tremist is het bier dat ontstond uit een samenwerking met Extremis, de bekende meubelfrabrikant uit Proven”, legt Pieter Verdonck van St. Bernardus uit. “Zij schenken het op beurzen over de hele wereld. De Saison is een bierstijl die zijn oorsprong vindt in de tijd dat de boeren bier brouwden in de rustige winterperiode om de dorstige kelen van de vele seizoensarbeiders te laven in de zomer.”

Met Kazematten kreeg Ieper na meer dan 35 jaar opnieuw een stadsbrouwerij. “Ieper was vroeger een echte bierstad”, zegt Pieter Verdonck. “Halfweg de zeventiende eeuw waren er bijna dertig brouwerijen en stokerijen. Na de Eerste Wereldoorlog startten nog amper vijf brouwerijen weer op. In november 1976 sloot de laatste brouwerij, Brouwerij Vermeulen, de deuren.”

“We willen een echte stadsbrouwerij zijn”, pikt Julie Depypere in. “Iedere Ieperling zou Kazematten en Wipers Time moeten kennen, dat is toch onze ambitie. Net zoals mensen een Koninckske linken aan Antwerpen, willen we dat Wipers Times of een van de andere bieren van Kazematten gelinkt wordt met Ieper. Het verhaal klopt ook. Alles wordt ter plaatse gebrouwen. Je kan het ruiken als je binnenkomt of passeert.”

Veel ruimte om uit te breiden is er echter niet. “We zijn inderdaad beperkt qua ruimte, maar dan maak je ook kleinere productiehoeveelheden. Er wordt iedere donderdag en vrijdag gebrouwen. Er is veel flexibiliteit en mogelijkheid om te experimenteren. Je kan Kazematten zo ook zien als de experimentele speeltuin van St. Bernardus”, vervolgt Julie Depypere. “Dankzij de kleinschaligheid kunnen we ook ambachtelijk blijven werken.”

Gestaag groeien

Niettemin blijft Kazematten gestaag groeien, ook na de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog. “Er is een goeie voedingsbodem om te blijven bestaan”, stelt Pieter. “Dat is al een mooie verwezenlijking als je weet dat de biermarkt in België aan het krimpen is. Als je gestaag kan groeien of je kan stagneren, dan ben je al goed bezig. Dit jaar hebben we ook geïnvesteerd in een bijkomende ruimte waar er conferenties, lezingen of voorstellingen kunnen gehouden worden. We werken ook aan een nieuw bier maar dat zit nog in een testfase, dus meer kunnen we er niet over vertellen.”

Ambachtelijk

Amper één brouwer leidt het hele productieproces in goede banen. “We werken in Kazematten nog heel ambachtelijk”, zegt brouwer Koen Hugelier uit Heule. “Dat is handmatig de mout door de molen malen, zorgen dat het ingedeukt is zodat de zetmelen kunnen vrijkomen, kraantjes open en weer dichtdraaien voor de filtering, zelf in de ketel kruipen om de draf eruit te scheppen… Bij grote brouwerijen gebeurt dat allemaal machinaal en computergestuurd.”

“Het is wel een eenzaam beroep”, vervolgt Koen. “In de winter is de deur dicht en zie ik niemand. Daar staat tegenover dat ik mag werken in wat wellicht de mooiste brouwerij van België is. Tijdens de opendeurdag zal ik ook komen brouwen. Voor het eerst in zes jaar zal ik daarbij ook eens andere mensen zien.”

Wie Koen aan het werk wil zien, kan langsgaan op zaterdag 14 december. “Naar aanleiding van onze vijfde verjaardag organiseren we een heel weekend”, zegt Pieter Verdonck. “Op vrijdag is er foodpairing met Food Meets Wood en een concert van Bloedend Hart. Dat is een all-informule waarvoor de mensen zich online kunnen inschrijven. Op zaterdag kunnen de mensen van 10 tot 18.30 uur de brouwerij vrij komen bezoeken. Ook het café zal open zijn en we zorgen ervoor dat er voldoende geschenkpakketten zijn voor de bezoekers die nog een origineel cadeau zoeken voor onder de kerstboom. Zaterdagavond is er dan een optreden van geboren en getogen Ieperling Mirek Coutigny & Ensemble. De toegang daarvoor bedraagt 10 euro. Tickets kunnen gereserveerd worden via www.kazematten.be.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier