Brouwerij Deca pakt uit met nieuw bier: Imperial Stout

Brouwerij Deca in Woesten heeft een nieuw biertje. Een Imperial Stout van 10°, een creatie van de brouwmeester Jeroen Steenkiste (32). De eerste 10.000 flesjes zijn sinds twee weken te koop. Deca beschikt nu over tien eigen bieren. Het brouwen en verkopen blijft plaatsvinden in deze coronatijden. De degustatieruimte is wel gesloten.

Nicolas Christiaens, Katrien Sampers en Jeroen Steenkiste presenteren het tiende biertje van brouwerij Deca. (foto RVL)

Jeroen Steenkiste is sinds augustus 2018 aan de slag als vaste brouwmeester van Brouwerij Deca. Hij staat er in voor de creatie van nieuwe bieren, samen met eigenaar Nicolas Christiaens. Nicolas is de vijfde generatie van uitbaters, nu met zijn echtgenote Katrien Sampers. Zij hebben vijf medewerkers. De brouwerij is gelegen langs de drukke N8 in het centrum van Woesten.

“Eigenlijk ben ik muzikant”, zegt Jeroen Steenkiste. “Ik genoot een opleiding aan het conservatorium van Leuven. Maar ik werk al tien jaar in de brouwwereld. Ik kwam er mee in contact door mijn schoonvader Urbain Coutteau, een van de stichters en drijvende kracht van de Struise Brouwers uit Oostvleteren. Van 2011 tot augustus 2018 werkte ik daar. Daarna kwam ik naar Deca. Mijn taak bestaat er onder meer in om nieuwe bieren te ontwikkelen, met volledige nazorg van vergisting naar lagertank. Ik volg dus het bier vanaf de ontwikkeling tot in de fles.”

Koffie en chocolade

Het nieuwe bier Imperial Stout 10° is heel zacht van smaak. Er zitten toetsen in van koffie en chocolade. “De koffiesmaak is al aanwezig in de geroosterde mout. Die mout bevat ook de bittere smaak van fondantchocolade, door de manier van branden. Maar het belangrijkste is dat het bier die smaak heeft, niet hoe die erin komt. Alles komt samen in een mooie balans. Ik gebruikte Duitse hop die ik hier nog liggen had. Het is een soort die hier niet geteeld wordt. De droge gist kopen we in. Het eerste brouwsel was klaar in juli en is sinds twee weken te koop. Het gaat om 3.000 liter of 10.000 flesjes van 33 centiliter. Het bier is te koop in onze brouwerij en bij diverse drankenhandels in het hele land; onder meer in Vichte, Veurne, Ploegsteert, Lommel…”

“Onze drive-in is sinds de coronacrisis altijd open geweest”, zegt eigenaar Nicolas Christiaens. “Wij verkopen ook water en frisdranken en behoren dus tot de sector levensmiddelen. Maar de degustatieruimte moet gesloten blijven en er kunnen geen rondleidingen georganiseerd worden. Tijdens de eerste lockdown lag de brouwerij wel even stil. Nu maken we van de crisis gebruik om een aantal verbouwingswerken uit te voeren. Een grote bestelling van Antiek Super 5 uit Zweden zorgt er voorlopig voor dat we kunnen blijven brouwen. Hierdoor kan iedereen aan het werk blijven.” (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.