Broers willen doorbreken met volautomatische buurtwinkel: Para Ti wil begin 2022 vierde vestiging openen

Korneel en Tom Martens in hun volautomatische buurtwinkels in Brugge. © Davy Coghe Davy Coghe
Philippe Verhaest

Supermarktketen Colruyt opende recent in het centrum van Gent een ‘baanbrekend pilootproject’ van OKay: een winkel die de klok rond geopend is en waar je dankzij QR-codes alles zelf kan doen. De Brugse broers Tom en Corneel Martens ontwikkelden het concept 2,5 jaar geleden al en runnen ondertussen drie volautomatische buurtwinkels in Brugge, Beernem en Sijsele. Nu lonken ze stilaan verder. “Met Para Ti willen we een dorpsgevoel installeren.”

Het idee voor de start-up Para Ti begon een zestal jaar geleden te rijpen, toen Corneel Martens (28) Erasmusstudent was in Valencia. “Ik zat er met enkele vrienden op een strandje en we hadden zin om te volleyballen”, vertelt hij. “In het zand waren twee palen geplaatst, maar een bal moest je zelf meebrengen.”

“Ik maakte toen bij mezelf de bedenking hoe handig het wel niet zou zijn, mocht daar een kastje staan dat je met behulp van een QR-code zou kunnen openen en waar je alle benodigdheden zou kunnen uit halen.”

Terug in West-Vlaanderen koesterde Corneel plannen om een automatische aardappelkast te lanceren. “Maar uiteindelijk kreeg het idee een andere vorm en stapte ook mijn broer Tom (30) mee in het verhaal”, glimlacht hij. “Uiteindelijk zijn we bij een volautomatische buurtwinkel beland, waarbij klanten geen hulp van fysieke werknemers nodig hebben om hun boodschappen te doen.”

Bij Para Ti moeten mensen elkaar kunnen ontmoeten en producten van om de hoek ontdekken

De twee ontwierpen een eigen softwarepakket, dokterden ook het hardwaresysteem eigenhandig uit en openden op 30 mei 2019 in Beernem de eerste Para Ti-winkel (Spaans voor ‘voor jou’, red.): een volledig geautomatiseerde en onbemande voedingswinkel met lokale producten.

Lokale producten

“Het concept is eenvoudig”, leggen Tom en Corneel uit. “Op je smartphone download je onze Para Ti-app. Nadat je geregistreerd bent en je bankrekeningnummer aan je account hebt gekoppeld, kan je komen winkelen. Alle producten bevinden zich in (koel)kasten die je kan openen door een QR-code te scannen. Gewichtssensoren detecteren wat de klant in zijn winkelmandje legt, de rekening valt in de mailbox van de klant en afrekenen gebeurt automatisch. Twee dagen na het winkelbezoek zal het bedrag van je rekening gaan. Gebruiksgemak staat voorop bij ons en bovendien verloopt alles erg veilig.”

Het concept slaat zowel bij jong als minder jong aan. Bruggeling Roger Glorie is trouwe klant.
Het concept slaat zowel bij jong als minder jong aan. Bruggeling Roger Glorie is trouwe klant. © Davy Coghe Davy Coghe

De eerste Para Ti in Beernem kreeg al snel navolging: ook in Brugge en Sijsele is een volautomatische buurtwinkel te vinden. “We zitten nog volop in de opstartfase en leren nog elke dag bij, maar ons concept zit op de rails. Mensen vinden steeds vlotter de weg naar ons en ondertussen zijn we allebei volop met Para Ti bezig en hebben we één werknemer in dienst.”

“We focussen ook bewust op lokale producten: groenten en fruit van onder de spreekwoordelijke kerktoren, net als biertjes, brood en zuivelproducten van bij ons. In elke Para Ti-winkel zie je ook wie de producenten zijn. Momenteel hebben we zo’n driehonderd verschillende producten van een veertigtal lokale leveranciers

Ontmoetingsplek

Dat veel gemeenten vandaag geen eigen buurtwinkel of kruidenierszaak meer hebben, biedt potentieel voor Para Ti. “Wij willen die leemte opvullen door een volautomatische winkel aan te bieden waar je lokale producten de klok rond en elke dag van de week kan aanschaffen..”

Met een eenvoudige app kan je bij Para Ti de klok rond boodschappen komen doen.
Met een eenvoudige app kan je bij Para Ti de klok rond boodschappen komen doen. © Davy Coghe Davy Coghe

Tom en Corneel willen hun kindjes rustig verder laten groeien. “Stap voor stap. Ons doel is om overal waar we landen, een dorpsgevoel te installeren. Of het nu om een gemeente als Sijsele of een stedelijke omgeving in Brugge gaat, bij Para Ti moeten mensen elkaar kunnen ontmoeten en producten van om de hoek ontdekken.” In het voorjaar van 2022 hopen de broers hun vierde winkel te openen. “Daarvoor kijken we opnieuw naar regio Brugge, al is Gent ook een optie. Op termijn willen we sowieso op meerdere plaatsen in Vlaanderen vaste voet aan de grond krijgen en dé referentie zijn wanneer het over volautomatische buurtwinkels gaat. Ondertussen blijven we onze technologie verder verfijnen, want gebruiksvriendelijkheid is onze hoeksteen.”

Bevestiging

Dat supermarktreus Colruyt zowat een week geleden haar eerste volautomatische filiaal opende, zien de broers als een bevestiging. “Blijkbaar hebben we anderhalf jaar geleden de juiste beslissing genomen”, glimlachen ze. “Als je ziet dat een grote speler ons volgt, werkt dat alleen maar motiverend.”

Het Para Ti-verhaal blijft ook niet onopgemerkt. De broers kregen al verschillende vragen van investeerders, maar houden voorlopig nog even de boot af. “We willen eerst nog op eigen houtje groeien en ons verhaal compleet op punt zetten. Een beursgenoteerd cateringbedrijf maakt wel al gebruik van onze technologie om enkele voedingsshops in bedrijven te runnen. De toekomst voor Para Ti kan er goed uit zien, aan ons om die verder vorm te geven.”

Info: www.para-ti.be