Broelkaai krijgt er B&B en verhuurbedrijf van boten bij

Veronique Peene opent een B&B op de Broelkaai in Kortrijk. © BRU
Axel Vandenheede

Broelkaai 4 wordt een B&B. Stad Kortrijk heeft het pand voor 475.000 euro verkocht aan Veronique Peene uit Kuurne, die ook een verhuurbedrijf van motorjachten zonder vaarbewijs runt. De opening is voorzien voor najaar 2018.

Broelkaai 4, vlak naast het voormalige Broelmuseum (nummer 6), stond al een paar jaar te koop. Instelprijs was 475.000 euro. Sinds maandag is het gebouw verkocht. Koper is Veronique Peene (48). Zij baat al zo’n 15 jaar B&B Decoverte in de Kortrijkstraat in Kuurne uit. Sinds 2011 is daar een tweede activiteit bijgekomen: via BBoat verhuurt ze luxemotorjachten zonder vaarbewijs.

“De B&B draait goed, veel klanten komen op regelmatige basis bij ons logeren”, stelt Veronique. “We krijgen ook goede feedback: op booking.com hebben we een score van 9.2 op 10. De verhuur van motorjachten voor 14 tot 18 personen – we bieden er drie aan – is eveneens een succes.”

Zes kamers

“Toch waren mijn man en ik op zoek naar een uitdaging. Eerder toevallig stootten we op het pand aan de Leieboorden. De locatie sprak ons meteen aan: in het hart van de stad, op de grens tussen de historische stad, het winkelwandelgebied en het culturele eiland en in de schaduw van de Broeltorens.” Grote structurele aanpassingen zijn gezien de erfgoedwaarde van het gebouw niet mogelijk. In een eerste fase zal het herenhuis heringericht worden: er komen vier kamers met een oppervlakte tussen 35 en 56 m². Veronique Peene: “Dit moeten later zes kamers worden. De oude brouwerij zal dienst doen als ontbijtruimte. In de ruimte komt een volledig ingerichte keuken zodat ook workshops of private diners mogelijk zijn.”

“De oude brouwerij zal dienst doen als ontbijtruimte” – Veronique Peene

De nieuwe eigenaar stelt dat ze het concept van een viersterrenhotel wil lanceren, maar met de huiselijke sfeer van een B&B. “Bedden met vlaslinnen dekbedovertrek, een afzonderlijk toilet per kamer, een attentie voor elke bezoeker… We willen de meerwaardezoeker bereiken, maar ook de zakenman of -vrouw die geen zin heeft in de zoveelste avond in de bar van een hotel. Bij ons kan hij of zij een boek lezen of verpozen onder de notenboom in de tuin.”

Nieuwe naam

Arne Vandendriessche (Open VLD), schepen van Mensen, en Gebouwen is tevreden: “We hebben de vraagprijs gehaald en dat met een topproject. We kijken niet enkel naar de prijs bij een verkoop maar vooral ook naar de invulling. Dit is een schitterend project met een grote meerwaarde voor onze binnenstad. De kopers zullen ook heel wat investeringen doen, het pand wordt in zijn glorie hersteld. Bovendien is het goed dat Broelkaai 4 niet nog een winter leegstaat.”

Schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche is opgetogen met de komst van de B&B naar Broelkaai 4.
Schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche is opgetogen met de komst van de B&B naar Broelkaai 4.© JVGK

Het concept wordt nu verder uitgewerkt. Veronique Peene zal ook een nieuwe naam bedenken. Ze hoopt tegen het najaar van 2018 de B&B te kunnen openen. B&B Decoverte in Kuurne blijft open tot eind februari 2018.