Britse medewerkers CWGC moeten kiezen: naar het VK of flink inleveren

De CWGC staat onder meer in voor het onderhoud van Tyne Cot Cemetery in Passendale. (Foto TOGH)
De CWGC staat onder meer in voor het onderhoud van Tyne Cot Cemetery in Passendale. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

De Commonwealth War Graves Commission heeft dertig Britse personeelsleden in België en Frankrijk een e-mail gestuurd waarbij ze voor een verscheurende keuze worden geplaatst. Ofwel moeten ze terugkeren naar Groot-Brittannië en afscheid nemen van hun leven in Europa, ofwel moeten ze tot de helft van hun loon inleveren. Ze hebben daarvoor tijd tot 31 december, het einde van de transitieperiode voor de Brexit.

Er is al een petitie opgestart om bij minister Ben Wallace aan te dringen op een oplossing.

“Wij zijn Britse burgers in landen als België en Frankrijk de begraafplaatsen voor onze gevallen helden onderhouden en verzorgen”, zegt de anonieme initiatiefnemer van de petitie. “We zijn trots op onze rol die we hebben in het verzekeren dat de 1,7 miljoen mensen van de Commonwealth die stierven tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog nooit worden vergeten.”

Britse contracten

“Met een opzegtermijn van slechts drie weken en ondanks onze vele jaren trouwe dienst heeft de CWGC ons voor een grimmige keuze gezet: gerepatrieerd worden naar het Verenigd Koninkrijk of aanvaarden dat onze inkomens worden gehalveerd. Er werd ons gezegd dat we geen recht meer hebben op Britse contracten eenmaal de transitieperiode voor de Brexit eindigt. Maar overschakelen op nieuwe contracten betekent dat we onder de belasting- en pensioenregeling vallen van het land waarin we werken waardoor we tot 50% van ons inkomen kunnen verliezen.”

“Het is beangstigend dat we maar drie weken tijd krijgen om levensbelangrijke keuzes te maken voor onszelf en onze families in het midden van een wereldwijde pandemie wanneer jobs schaars zijn. Tot de helft van ons inkomen verliezen is dat ook. We zijn wanhopig. Minister Ben Wallaxe moet tussenkomen om onze voorwaarden te beschermen en druk uit te oefenen op de CWGC om te praten met onze vakbonden”, klinkt het nog in de petitie die je hier kunt ondertekenen.

Reactie CWGC

“De Commonwealth War Graves Commission werkt samen met personeel en hun vertegenwoordigers om degenen die aan Britse contracten binnen de Europese Unie werken te ondersteunen om tot een eerlijke en volledig conforme regeling te komen voordat de overgangsperiode van de Brexit in 2021 afloopt”, klinkt het in een reactie van de CWGC. “In totaal zijn er 32 personeelsleden getroffen. Er is een speciaal team opgericht om de betrokken medewerkers bij het proces te ondersteunen en te begeleiden.”

“De CWGC doet er alles aan om ervoor te zorgen dat onze gewaardeerde collega’s die in Europa werken op basis van in het VK gevestigde contracten, gedurende deze periode worden ondersteund en eerlijk behandeld. “Er zullen geen banen verloren gaan als gevolg van het einde van de Brexit-overgangsperiode. We zijn ons terdege bewust van de veranderingen die Brexit met zich meebrengt en begrijpen dat dit gepaard gaat met een zekere mate van ongerustheid bij de getroffenen. We kunnen deze veranderingen niet negeren, maar we kunnen zoeken naar het best mogelijke resultaat waarmee onze gewaardeerde collega’s hun carrière bij ons bij CWGC kunnen voortzetten, met respect voor de wetten van de landen waarin we werken. We hebben verschillende voorstellen gedaan om tot een nieuwe, maar eerlijke en volledig conforme regeling te komen. We blijven onverminderd toegewijd om voor al onze medewerkers over de hele wereld te zorgen.”

95% lokaal personeel

De Commonwealth War Graves Commission (www.cwgc.org) is een intergouvernementele organisatie zonder winstoogmerk, opgericht door Fabian Ware en geïnstitueerd door het Royal Charter in 1917. Het hoofddoel van de organisatie is om de 1.700.000 mannen en vrouwen van het Gemenebest te herdenken die omkwamen in de twee wereldoorlogen en om ervoor te zorgen dat ze nooit worden vergeten. De Commissie heeft meer dan 23.000 locaties in meer dan 150 landen. CWGC stelt 550 medewerkers te werk in Frankrijk en België, waarvan meer dan 95% lokaal personeel. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.