Brahim sluit de deuren van zijn fietsenzaak: “Er zijn heel wat traantjes gevloeid”

Brahim en Debora poseren met dochters Jelena en Manon en de kleine Arne in de toonzaal van de fietsenwinkel. (foto EG)
Brahim en Debora poseren met dochters Jelena en Manon en de kleine Arne in de toonzaal van de fietsenwinkel. (foto EG)
Redactie KW

Na twee jaar stopt Brahim Pacquet met zijn fietsenwinkel in de Wijtschaatsestraat in Voormezele. “Net als veel andere ondernemers hebben we een onzeker jaar achter de rug. Het gebrek aan familiale waarden was voor ons bepalend om er een punt achter te zetten”, vertelt hij.

Brahim Pacquet (39) woont met zijn vrouw Debora Ramon (34) en de kinderen Jelena (14), Manon (11) en Arne (3) in de Wijtschaatsestraat in Voormezele. Debora werkt als bediende in het Kruidvat in Ieper. Brahim studeerde af als automechanicus en vond een job als magazijnier. Momenteel werkt hij in het voedingsbedrijf Mulder in Beveren. “Ik heb geen achtergrond in het wielermilieu, maar techniek boeit mij”, vertelt hij. “Ruim vier jaar geleden begon ik op kleine schaal voor vrienden en kennissen fietsen te herstellen. Ik raakte gepassioneerd door mijn hobby. Sommigen vroegen mij of ik fietsen verkocht. Ik legde een bescheiden gamma Venturelli en Gazelle fietsen aan. Daar kwamen nog eens fietsaccessoires bij zoals fietstassen, fietssloten… Mondelinge reclame zorgde ervoor dat in twee jaar tijd mijn werkplaats te klein werd.”

“Na twee jaar werken zaten we aan ons plafond”

Twee jaar geleden namen Brahim en Debora een beredeneerde beslissing. “Ik begon deeltijds te werken en legde de focus op een fietswinkel”, vervolgt Brahim. “Er werd een toonzaal gebouwd en de werkplaats verhuisde achteraan de winkel. Ik investeerde in tijd, de winkel was 25 uur per week open. Het gamma fietsen werd uitgebreid met bijkomende fietsmerken Cube en l’Avenir en ook kinderfietsen en e-bikes. Ik schafte een betaalterminal aan en kon hier ook een Lottoverdeelpunt beginnen. Met hart en ziel heb ik de zaak opgebouwd. We hebben wel een bewogen jaar achter de rug, een jaar van onzekerheden maar ook van drukke momenten. De coronaperiode gaf de fietsenbranche een enorme boost. Helaas kwam dit voor onze kleine zaak veel te vroeg. Leveranciers bepaalden wat er verkocht kon worden, ik had niets meer in te brengen. De werkdruk en de risico’s namen enkel maar toe. Dan begin je te beseffen dat je krom werken niet volstaat en dat er meer in het leven is dan werken alleen.”

Traantjes

“Ik ben de papa van drie lieve kinderen en ik kon hard blijven werken. We hebben de moeilijkste beslissing van ons leven gemaakt. Had ik nog jaren op die manier verder gewerkt, dan zou dat ten koste van ons gezin geweest zijn. Ik had geen enkele vrije tijd voor de kinderen die ook ouder worden. Ook geen familiemomenten meer op zondagen want dan moest ik de boekhouding in orde brengen of nog wat verder werken. We hebben toen maar besloten om de familiale waarden op de eerste plaats te zetten en hebben beslist om de winkel te sluiten. Ik stop mij niet weg achter de coronacrisis maar de pandemie gaf wel een beslissende duw in onze beslissing. Na twee jaar hard werken zaten we aan ons plafond. Eerlijk gezegd, er zijn traantjes gevloeid toen we die drastische beslissing namen.”

Klanten

“In die korte tijd heb ik een klantenbestand opgebouwd dat ik zal missen. Iedereen die ons een warm hart heeft toegedragen en die onze inzet en flexibiliteit apprecieerde, wil ik niet laten vallen. Ik heb een toffe collega gevonden die dezelfde normen en waarden hanteert als wij en die de zorg over de fietsen met veel passie zal overnemen. Ze kunnen terecht bij fietsatelier Christophe Verhille aan de Zonnebeekseweg 110 in Ieper. De beslissing die wij maakten, was bijzonder zwaar. Wij danken iedereen die in ons geloofde en ons steunde en waarvoor wij een nieuwe fiets mochten klaarmaken. Voor ons start nu een nieuw leven waarin we zullen focussen op het gezin, het belangrijkste in het leven.” (EG)

Fietsen Manna houdt een totale uitverkoop en geeft kortingen op fietsen, alle onderdelen en accessoires. De fietsenzaak is open van 14 tot 18 uur, vrijdag en zaterdag tot 17 uur. Gesloten op woensdag en zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier