Boze melkveehouders blokkeren toegang tot Milcobel in Langemark

Redactie KW

Dinsdagnamiddag zijn zo’n 50 melkveehouders uit België en Frankrijk een protestactie begonnen aan de toegang van de bedrijfsgebouwen van Milcobel in de Melkweg in Langemark.

Een 50-tal melkveehouders van de Franse Confederation Paysanne en van het Belgische MIG, Fugea en FMB blokkeerden dinsdagnamiddag de toegang tot Milcobel. Vooral de fabrieksboerderij ‘ferme des 1.000 vaches’ in Abbeville werd in het vizier genomen. “Dat is een bedrijf dat ook melk produceert maar op enorm grote schaal”, duidt Philippe Duvivier van de Fédération Unie des Groupements d’Eleveurs et d’Agriculteurs. “Een bedrijf met vele werknemers, maar geen landbouwers. Dat is niet het model waar wij achter staan.” De productie van de fabriek weegt enorm op de melkprijs. Onder meer Milcobel uit Langemark is afnemer, om melkpoeder te produceren.

Boze melkveehouders blokkeren toegang tot Milcobel in Langemark

“Door de industrialisatie in de sector kunnen kleine melkveehouders niet meer overleven. De melkveehouders uit heel Europa ondergaan momenteel een crisis zonder voorgaande. In Frankrijk worden de melkveehouders 0,26 euro per liter betaald en 0,20 euro per liter in België”, duiden de actievoerders. “We vragen een strengere productiereglementering zodat de melkveehouders een mooie prijs krijgen voor hun melk”, aldus Duvivier.

(FJA – RB/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.