Bowling in Roeselare verhuist van het Zuidpand naar Meiboomlaan

Peter Soete

Het Zuidpand in Roeselare, waar ooit de Grand Bazar was in de Zuidstraat, wordt afgebroken, om plaats te maken voor een heel nieuw woonproject in volle centrum. Meteen moeten de handelszaken die er nu huizen uitkijken naar een andere locatie. Zo ook de alombekende bowling in de kelder van het Zuidpand. Zaakvoerder Kris Vyncke maakt van de nood meteen een deugd: “We bouwen een totaal nieuw pand naast het tankstation in de Meiboomlaan.”

In december 2014 nam Kris de bowling over van Jourdan Devos. “Anderhalf jaar later las ik in een krant dat ik hier zou moeten vertrekken omdat het volledige Zuidpand verkocht was!”, vertelt hij. “Maar officieel weet ik pas sinds februari 2017 dat ik hier weg moet. Na heel lang aandringen en vragen stellen, heeft de vroegere eigenaar Willy Olivier eindelijk toegegeven dat de zaak verkocht was en dat er voor mij een einde zou komen aan de huurovereenkomst. Ik weet niet waarom men zo veel moeite had om dat toe te geven. De papieren waarop dit staat, zijn zelfs pas een hele tijd later toegekomen.”

Dicht bij centrum

“Er komen hier dus woongelegenheden en voor een bowling zal er geen plaats meer zijn. Ja, ik heb dat gevraagd maar het antwoord was negatief. Ik kan hier blijven tot 31 december 2018, maar dan is het definitief over. Het is natuurlijk jammer dat ik hier weg moet na amper vier jaar. Ik heb een bloeiende zaak overgenomen met een goede club en de klanten hebben mij al beter leren kennen. Nu kijk ik dus uit om zo dicht mogelijk bij het stadscentrum een nieuwe bowling te openen. Ik weet zeker dat de klanten er geen probleem zullen van maken om te volgen naar een gloednieuw bowlingcentrum. Zij vinden het positief dat ik kijk om in Roeselare te blijven.”

“We hebben een aanvraag ingediend om een nieuwe bowling te bouwen in de Meiboomlaan, vlak naast het tankstation aan het kruispunt met de grote ring. Vanuit het stadsbestuur verwacht ik geen problemen. We hebben al rond de tafel gezeten en wij zullen volledig voldoen aan alle stedenbouwkundige voorschriften. We hebben de bouwaanvraag dit jaar nog ingediend en we hopen dat we in maart kunnen starten met de bouw. Om dan zeker in het najaar van 2018 de eerste ballen te gooien op de banen van de nieuwe bowling.”

Twaalf banen

“Het is de bedoeling dat de nieuwe zaak even groot is als de huidige. We zullen de zes nieuwste kegelmachines mee verhuizen naar de nieuwe locatie en we zullen zes nieuwe kopen, zodat we daar ook twaalf banen hebben. Uiteraard zal al de rest, zoals meubilair en aankleding volledig nieuw en modern zijn.”

“We spreken inderdaad over een zware investering en ik zal zeker nog twintig jaar mogen hard werken (lacht). Maar ik doe het graag, het voelt eigenlijk niet aan als werken. In een centrumstad als Roeselare is er zeker plaats voor een bowlingzaak. Er zijn inderdaad geruchten geweest dat een zakengroep interesse had om in Roeselare ook een bowling te beginnen. Maar die mensen hebben respect voor mij omdat ik als kleine zelfstandige die zware investeringen wil doen en komen niet naar Roeselare. En dat waardeer ik enorm van hen. Ik geloof trouwens dat Roeselare net niet groot genoeg is om twee bowlingzaken te hebben.”

“Verkoop eerder toevallig”

Het Zuidpand, waar de bowling nu nog is gevestigd, gaat begin 2019 dus vollledig tegen de vlakte. Op een oppervlakte van bijna één hectare komen 96 woongelegenheden rond een binnentuin. Die moeten instapklaar zijn tegen eind 2020.

Bowling in Roeselare verhuist van het Zuidpand naar Meiboomlaan

Het Zuidpand was eigendom van de groep rond Willy en zijn zoon Yves Olivier. Deze Rumbeekse ondernemers kochten begin de jaren 1990 het gebouw van 9.500 vierkante meter rechtstreeks over van Grand Bazar. “Het speciale is dat wij in de jaren 1960 nog mede-aannemer geweest zijn toen de Grand Bazar in Roeselare werd gebouwd”, zegt Yves Olivier. “Toen wij dat gebouw overkochten, was het onmiddellijk de bedoeling om in de diverse gedeeltes winkels en handelsruimtes onder te brengen. We hebben panden van diverse groottes gemaakt en verhuurd. Er waren daar onder meer een schoenwinkel, een beddenzaak, een groenten- en fruitwinkel, een fitnesszaak, een interimkantoor en een Sparvestiging gevestigd. In de kelderverdieping was er van in het begin al een bowling, maar ook een lasershooting en later enkele jeugdcafés en -clubs. En achteraan naar de Verwerijstraat kwam er eerst een restaurant en dat werd dan een danscafé. Nu is het trouwens nog altijd een café.”

“Wij hebben Zuidpand eigenlijk nooit te koop gezet, men is het ons zelf komen vragen”

“Wij hebben het Zuidpand eigenlijk nooit echt in de markt gezet. De verkoop is heel toevallig tot stand gekomen. We waren bezig met heel andere projecten toen iemand ons de vraag stelde of wij niets in Roeselare hadden. Toen wij over het Zuidpand spraken, bleek er interesse te zijn en kwam het uiteindelijk tot een verkoop.”

De nieuwe eigenaar is Skyline Europe, een Belgische investeringsmaatschappij in vastgoed. Zij lieten ons de plannen al even inkijken. Er komen vijf bouwlagen aan de kant van de Zuidstraat en vier bouwlagen aan de kant van de Verwerijstraat. Van de 96 woongelegenheden zijn er elf woningen met een buitentuin, de rest zijn appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Er is ook een teruggetrokken duplexgedeelte voorzien, alsook een ondergrondse parking met 200 fietsplaatsen en 100 autoparkeerplaatsen.

Er wordt ook veel aandacht geschonken aan de woonomgeving. Er komt een doorsteek van in de Zuidstraat tot in de Verwerijstraat die in het midden uitmondt in een soort binnenruimte met veel groen. Of de doorsteek een visuele aansluiting zal vormen op de dreef van het Klein Seminarie, is nu nog niet duidelijk. Even was ook gedacht aan een waterpartij op het binnenpleintje, maar dat bleek niet haalbaar.

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.