Bovenste verdieping K in Kortrijk wordt kantoorruimte

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De volledige tweede verdieping van winkelcentrum K in Kortrijk, in de Kortrijkse binnenstad zal binnenkort omgevormd worden naar kantoorgebouwen. De drie horecazaken die er nu gevestigd zijn, krijgen een ander plekje in het shoppingcenter.

Dat er meer vraag dan aanbod is in Kortrijk als het op winkelpanden aankomt, is al langer geweten. Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) stelde onlangs nog een aanvalsplan voor waarbij hij de strijd wil aanbinden met baanwinkels en leegstand. Kortrijk heeft naast Oostende immers het grootste aantal winkelpanden per 1.000 inwoners. Volgens de laatste tellingen zo’n 27.3 panden voor 1.000 inwoners “En dat zijn er te veel”, wist de schepen enkele weken geleden al te vertellen.

Bijna 12 procent van die panden staan dan ook leeg. Op sommige plaatsen is het volgens Vandendriessche ook duidelijk dat de winkels nooit zullen terugkomen. Denk maar aan de Brugsesteenweg langs het Astridpark. Die panden gaat de Stad kopen en ombouwen tot huizen en kantoren. De komende vijf jaar moeten er zeker 20 gebouwen onder handen genomen worden.

Verbouwingen op maat

Eerder raakte al bekend dat Nicole Bats, algemeen manager van K in Kortrijk dat idee ook hoopt toe te passen in het winkelcentrum. Vrijdag werd op een persconferentie duidelijk dat het om de hele tweede verdieping zou gaan. “Het is altijd al moeilijk geweest om mensen naar die tweede verdieping te lokken“, geeft Nicole toe. Dat De Standaard Boekhandel (de enige niet-horecazaak op de tweede verdieping) er enkele weken geleden de brui aan gaf, heeft de zaken wellicht niet vooruit geholpen. De leegstaande ruimt deed even dienst als ‘Warmste Pand’, tijdens De Warmste Week, maar staat sindsdien definitief leeg.

De kans is klein dat er ooit opnieuw een winkel gevestigd zal zijn. “Wanneer we precies starten met de verbouwingen is nog niet duidelijk”, aldus Nicole. “We hopen dat we daar niet te lang meer moeten mee wachten, maar willen verbouwen in functie van de wensen van onze toekomstige klanten. Met hen zijn we nu volop aan het onderhandelen. Er is heel wat interesse. We hopen alles in elk geval dit jaar nog rond te krijgen.”

Foodies, Foodavenue en Mezzo Mezzo, de drie restaurants die zich nu op de tweede verdieping bevinden, krijgen een nieuwe plaats toegewezen in het winkelcentrum. Er staan op dit moment namelijk ook verschillende ruimtes leeg op de eerste verdieping en het gelijkvloers. “We willen hen meteen ook een meer praktische plaats toewijzen”, aldus Nicole. “Zodat ze niet gebonden zijn aan de openingsuren van K in Kortrijk. Als een horeca-uitbater wil openen op zondag moet dat bijvoorbeeld kunnen. Al onze handelaars zijn op de hoogte en zijn enthousiast over het idee”, besluit ze.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier