Zavelberg in Waregem vreest komst YouBuild

Redactie KW

Tot 6 april loopt een openbaar onderzoek naar de komst en opening van groothandel in bouwmaterialen YouBuild op de bedrijvensite aan de Kabeljauwstraat op de Zavelberg. De buurtbewoners verzetten zich omdat ze vrezen voor overlast. CEO Kurt Vyncke van YouBuild weerlegt de kritiek.

Voor de bewoners van de Zavelberg, en dan vooral voor wie in de Kabeljauwstraat woont, is het kleine bedrijventerrein langs de Expresweg N382 waar momenteel alleen Bobcat Vangaver is gevestigd al bijna dertig jaar een punt van discussie. Concreet komt het hierop neer dat de veelbesproken site eigenlijk niet thuishoort in een woonzone. Dat werd jaren geleden al bevestigd door een procedure die eindigde bij de Raad van State.

“Maar het terrein is gebleven zoals het was. Decennialang kwamen zich hier verschillende bedrijven vestigen die ons overlast bezorgden. Alleen met de tijdelijke vestiging van de Aldi en ook met de politie van zone Mira waren er nooit problemen voor de buurt”, stelt woordvoerder Eric Van Hauwaert, die samen met verschillende bewoners bezwaar aantekent. “Het gaat over een groothandel in bouwmaterialen, die van 6 uur tot 18 uur open is. Wij wonen achter de site en zullen dus al van vroeg in de morgen worden gewekt zonder dat wij daar om vragen. Daarnaast zal er geluidsoverlast zijn van op en af rijdende wagens. En ook lichtvervuiling is ons deel. Alles samen is dat er voor ons te veel aan.”

Groen steunt het bezwaar van de buurt. Allicht al tijdens de volgende gemeenteraad zal fractiewoordvoerder Inge Vandevelde vragen dat de stad via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) definitief laat vastleggen wat de bestemming van de site nu wel kan zijn.

‘Aldi was drukker’

CEO Kurt Vyncke van YouBuild stelt dat de bezwaren van de buurtbewoners niet terecht zijn.

“YouBuild telt in het land twaalf vestigingen en die zijn allemaal bestemd voor professionelen in de sector, van bedrijf tot bedrijf, dus. Wij zijn er niet voor de particulieren. Dat maakt al een duidelijk verschil, als het over verkeer gaat. Voor de Waregemse vestiging stellen wij voorop dat er dagelijks een twintigtal klanten zich komen bevoorraden. Want het gaat hier niet om een superhub zoals in Moeskroen, maar wel over een YouBuild die direct de nood aan materialen bij aannemers, zelfstandige metselaars en dergelijke meer kan invullen. Daarnaast worden wij zelf beleverd. Alles samen zal dat dagelijks gaan over enkele tientallen verkeersbewegingen op en rond de site. Als je weet dat voorheen de Aldi daar zijn winkel had, dan was er dagelijks zoveel meer verkeer, door particulieren.”

“Lichtvervuiling? Wij installeren geen reclamespots of iets dergelijks. Wel zal er tijdens de winterperiode verlichting zijn die gericht is op onze binnenplaats. Geluidsoverlast? YouBuild Waregem gaat niet open om zes uur, wel om zeven uur. En motorenlawaai zal er niet zijn. Ter plekke zijn er twee heftrucks die de materialen laden of lossen.”

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.