Voorlopig geen appartementen op vroegere belastingsite

Waar vroeger de beenhouwerij Delaere en de belastingen gevestigd waren, staat er nog altijd geen nieuwbouw.© FODI
Waar vroeger de beenhouwerij Delaere en de belastingen gevestigd waren, staat er nog altijd geen nieuwbouw.© FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In 2012 verhuisde FOD Financiën in de Weststraat van Ingelmunster naar Kortrijk. Bijna negen jaar later staat er nog altijd geen nieuwbouw op deze site. Er wordt nu via Immex gezocht naar een nieuwe koper.

Het oorspronkelijke herenhuis in de Weststraat 60 dateerde uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hieraan paalden links en rechts de voormalige klooster- en schoolgebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het huisnummer 60 was een dokterswoning, waarin in 1902 de paters Lazaristen hun intrek namen. In 1930 werd dit gebouw verkocht aan de paters van de Heilige Geest. In 1974 kwamen de gebouwen in handen van Jean-Emiel Lowyck en Monique Lapeire, Maurits Vools en Yolande Cool, Germain Deblaere en Simonne Van Coile. Ze besloten de gebouwen te verhuren aan FOD Financiën. Op die manier had Ingelmunster een eigen belastingskantoor. In 2012 – na de verhuis van FOD naar Kortrijk – kocht de firma De Brabant uit Oeselgem de gebouwen aan. Enige tijd later kocht de firma De Brabant ook het huisnummer 64 – op de hoek – aan van de bvba Leisure Invest, die het in 2006 had gekocht van het slagersechtpaar Freddy en Monique Delaere-Decoopman. Midden 2017 begon de firma De Brabant uit Oeselgem met de afbraak van het gebouw van de belastingen en de aanpalende vroegere slagerij van Freddy en Monique Delaere-Decoopman.

17 appartementen

De firma De Brabant uit Oeselgem moest niet lang nadenken of ze het gebouw van de belastingen zouden aankopen. “Na de verhuis van de FOD hebben we daar direct onze zinnen op gezet. Dit gebouw is immers gunstig gelegen voor de bouw van nieuwe appartementen. De nabijheid van het wzc Maria Rustoord zien we ook als een sterke troef”, zegt Jan De Brabant in een vorig artikel. “We hebben dus in de Weststraat de woningen met huisnummer 60, 62 en 64 in ons bezit met een totale oppervlakte van 914 vierkante meter. Op deze plaatsen voorzien we de bouw van een kelder met 16 garages en 17 bergingen. Op het gelijkvloers komen er twee commerciële ruimten, twee appartementen, vijf parkeerplaatsen en 22 fietsstaanplaatsen. Op de eerste verdieping zijn er zes appartementen en op de tweede verdieping vijf appartementen voorzien. Op de derde verdieping worden er vier appartementen gebouwd. We hopen midden 2017 te kunnen beginnen met de afbraakwerken en daarna met de bouw van de nieuwe residentie.”

Bouwvergunning verstreken

Midden 2017 begon deze firma wel degelijk met de afbraak, maar de grond bleef er onbruikbaar bij liggen. Het gemeentebestuur leverde een bouwvergunning af, maar die was maar twee jaar geldig en is intussen verstreken. Wie nu langs de Weststraat rijdt, bemerkt dat er een bord staat dat deze grond terug te koop is. Lode Degroote, zaakvoerder van Immex bvba uit Wielsbeke, bevestigde aan ons dat de firma De Brabant deze projectgrond terug te koop zet. “Er wordt een promotor gezocht die dit stuk wil kopen om er 17 units op te zetten.” Zolang er geen nieuwe koper is, zal deze bouwgrond er dus nog een tijdje braak bij liggen.

8770

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier