Villa Welvaert in Langemark maakt plaats voor 31 appartementen: “Wandelpad zorgt voor verbinding met Vijverpark”

Schepen Peter Vantomme aan Villa Welvaert. Het gebouw wordt gesloopt en maakt plaats voor appartementen. (foto TOGH)
Schepen Peter Vantomme aan Villa Welvaert. Het gebouw wordt gesloopt en maakt plaats voor appartementen. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

De omgeving van het Vijverpark staat op het punt om een metamorfose te ondergaan. Zowel op de site van het voormalige postkantoor als op de site van de Villa Welvaert hebben bouwontwikkelaars grote plannen. Op de site Welvaert zijn die al concreet: twee appartementsgebouwen, goed voor 31 appartementen, met een verbindingspad naar het Vijverpark.

De bouwfirma Lafaut uit Nazareth heeft een vergunning aangevraagd voor een bouwproject op de site van de villa die vroeger eigendom was van de familie Welvaert in de Kasteelstraat 28. Ze willen er twee gebouwen met 31 appartementen bouwen, plus 44 autostaanplaatsen, 4 garageboxen en een fietsenstalling. Aangezien het project een grote impact zal hebben op het uitzicht van de omgeving van het gemeentehuis en het Vijverpark koppelde het gemeentebestuur strikte voorwaarden aan de vergunning. “Die zijn dezelfde als bij de appartementsgebouwen die gebouwd werden tegenover de oude brandweerkazerne”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Peter Vantomme (N-VA), die ook nog meegeeft dat je via de site naar de vijver zal kunnen wandelen.

“Het verbindingspad tussen de twee meergezinswoningen wordt verbonden met het wandelpad van het Vijverpark. Hierdoor ontstaat een doorsteek zoals voorzien in het BPA. De niet-bebouwde oppervlakte van het perceel wordt groen ingevuld, aansluitend op het Vijverpark.”

De site grenst aan de site van het voormalig postkantoor. Dat werd gekocht door de firma Baelen Project Building uit Wervik, dat nog niet naar buiten wil komen met de plannen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook daar appartementsgebouwen komen. Wordt het niet een beetje van het goede te veel? “We hebben inderdaad de indruk dat het op dit moment voldoende zal zijn. Er komt ook een appartementsgebouw op de oude site van begrafenisondernemer Jonckheere aan het rondpunt van de Statiestraat en de Bikschotestraat”, zegt Peter Vantomme.

Brandweerkazerne

“Er zijn ook al vragen gekomen over wat er zal gebeuren met de site van het voormalige station, dat later een brandweerkazerne werd. Daar zullen we wellicht geen appartementen meer toelaten en zijn we aan het kijken wat we eventueel zelf kunnen opleggen. Ideaal zou zijn mocht er daar een horecazaak komen. De locatie is daarvoor wel geschikt: veel passage van fietsers op de Vrijbosroute en vlakbij het Vijverpark.”

“Maar je moet daar natuurlijk investeerders voor vinden. Mocht er een voorstel komen in die richting, dan zouden we graag meegaan in dat verhaal. Het zou interessant zijn mochten potentiële kopers ook belang hechten aan de erfgoedwaarde, zodat dat in de toekomst versterkt kan worden. Het zou jammer zijn mocht dat gebouw tegen de vlakte gaan. Je hebt daar trouwens nog een groenzone. Dat gaan we wellicht zo houden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.