Villa Ter Knok krijgt grandeur terug: art-decowoning aan ‘Rommies’ wordt in ere hersteld

Valérie Vervaeke, dochter Abbe en Olivier Janssen voor de Villa Ter Knok, een imposante art-decowoning die in de komende maanden een ingrijpende renovatie ondergaat. (foto DRD)
Valérie Vervaeke, dochter Abbe en Olivier Janssen voor de Villa Ter Knok, een imposante art-decowoning die in de komende maanden een ingrijpende renovatie ondergaat. (foto DRD)
Redactie KW

De ‘Villa Ter Knok’ op de hoek van de Desselgemsesteenweg en de Desselgemknokstraat in de Molenhoek wordt helemaal gerenoveerd. De beschermde art-decowoning werd vroeger bewoond door de familie Rommens, maar stond al ettelijke jaren leeg. Daar komt nu verandering in want de villa zal de komende maanden in al zijn grandeur hersteld worden. Een initiatief van Valérie Vervaeke en Olivier Janssen van het vastgoedkantoor Abbimmo Vastgoed.

Wie van Deerlijk naar Desselgem rijdt (of omgekeerd) zal ongetwijfeld al opgemerkt hebben dat er de jongste tijd heel wat activiteit is te zien aan het kruispunt van de Desselgemse Steenweg en de Desselgemknokstraat, in de volksmond beter bekend als ‘Rommies’. Door het verwijderen van de vele bomen en struiken kan je onmogelijk naast de imposante gele Villa Ter Knok kijken. Valérie Vervaeke en Olivier Janssen van het vastgoedkantoor Abbimmo Vastgoed, met vestigingen in Beveren-Leie (Kerkdreef) en Deerlijk (Harelbekestraat), zijn sinds eind 2017 eigenaar van het gebouw dat is opgenomen in de inventaris onroerend erfgoed.

Oorspronkelijk dacht men dat de villa niet meer te renoveren viel. Een afbraak en verkaveling leek de enige bestemming te zijn voor deze eigendom. Na grondig overleg met stedenbouwkundig ambtenaar Fien Vandeghinste van de gemeente Deerlijk en een samenwerking met GB Build uit Vichte is het uiteindelijk zover. De Villa Ter Knok zal uit zijn puin herrijzen en krijgt zijn grandeur terug.

Over de geschiedenis en de waarde van de Villa Ter Knok verscheen een paper van Annelies Blancke in het kader van haar studies bachelor in de kunstwetenschappen (beeldende kunst en architectuur) aan de UGent.

Pakketbootstijl

“Daaruit blijkt dat het gebouw tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd”, verduidelijkt Valérie Vervaeke. Volgens het bouwregister in Deerlijk werd de villa in 1947 voltooid. De weduwe van Evariste Rommens verliet in 2014 de villa en sindsdien stond het gebouw er leeg en vervallen bij. Wij hebben het gebouw in november 2017 gekocht en willen het nu in alle eer herstellen.”

“De woning is een volledige baksteenconstructie met gevels van gele baksteen. Overal in de gevel vinden we blauwe hardsteen terug, net zoals de opvallende, afgeronde luifel die gedragen wordt door twee geringde zuilen aan de voordeur. De voordeur is volledig gedecoreerd met siersmeedwerk. In een soort van dakkapel zit een ‘oeil-de-boeuf’ of oculus (rondraam) met siersmeedwerk met hetzelfde motief als dat aan de voordeur.”

Het wordt zonder meer een heel ingrijpende renovatie

“Ook het interieur ademt geschiedenis uit. Ruimte in overvloed: een grote centrale inkom met natuurstenen trap, links het ‘beste’ salon van vroeger en rechts de dagelijks leefplaats en achteraan een grote keuken, berging en aansluitend de garage. Alle binnendeuren op het gelijkvloers hebben reliëfglas en een boogvorm met afgeronde deurlijsten. Heel opvallend zijn de gaaf bewaarde terrazzovloeren, waarvan de motieven per ruimte anders zijn. Op de eerste etage zijn er vier even grote kamers en een badkamer. Als afsluit is er de imposante zolder die ook volledig zal gerenoveerd worden.”

“Het grondplan gebaseerd op geometrische vormen wijst op een invloed van het modernisme of het functionalisme. Het afgeronde volume, de afgeronde vensters en het centraal rondvenster (patrijspoort) wijzen dan weer op een invloed van de pakketbootstijl uit het interbellum.”

Metselwerk

“De woning bevindt zich momenteel in heel slechte staat, maar ondanks dat is een aantal waardevolle elementen, zoals de vloeren en binnendeuren, nog in prima staat. Ook het metselwerk zelf is nog vrij gaaf. De goten, de houten ramen en het dak worden vervangen, het smeedwerk wordt in ere hersteld. Ook de ontbrekende bolornamenten worden vernieuwd. Het wordt zonder meer een ingrijpende renovatie. De renovatie dient te gebeuren naar de hedendaagse normen en behoeftes, isolatie, zonnepanelen… We willen alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke authentieke staat herstellen en werkten voor de voorbereiding van de renovatie voortreffelijk samen met stedenbouwkundig ambtenaar Fien Vandeghinste van de gemeente Deerlijk. De werken worden gecoördineerd en uitgevoerd door GB Build uit Vichte. Als de werken vlotten, kunnen we medio 2021 op zoek naar een nieuwe eigenaar voor Villa Ter Knok.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier