Vijf nieuwe doorgangswoningen gepland in Oostkamp

Schepen van Patrimonium Geert Pyfferoen, burgemeester Jan de Keyser en schepen sociale zaken Sebastian Vande Ginste.© GST
Schepen van Patrimonium Geert Pyfferoen, burgemeester Jan de Keyser en schepen sociale zaken Sebastian Vande Ginste.© GST
Redactie KW

Het OCMW van Oostkamp heeft in 2020 het pand van het voormalige zetelbedrijf Sedia in de Stationsstraat aangekocht. Dit ruime pand biedt de kans om meteen meerdere sociale doelstellingen uit het meerjarenplan van gemeente en OCMW te realiseren zoals een sociale kruidenier, ontmoetingsruimte en extra doorgangswoningen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen.

Deze locatie biedt de mogelijkheid om ook een actiepunt uit het meerjarenplan op te verwezenlijken. Er is steeds meer nood aan doorgangswoningen. Het huidig aanbod is vooral gericht op gezinnen. De vaststelling is echter dat er steeds meer nood is aan doorgangswoningen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen. De bovenverdieping en de zolderverdieping van het pand in de Stationsstraat biedt de mogelijkheid om enkele studio’s in te richten als doorgangswoning. Concreet gaat het om vijf noodwoningen in het totaal.

Er komt ook een ontmoetingsruimte met een keuken en bar, waar mensen in een aangename omgeving kunnen verblijven en elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. In en rond deze ontmoetingsruimte zullen ook andere initiatieven een plek vinden. Het gaat om kleinschalige sociale en duurzame initiatieven van tijdelijke of permanente aard, zoals: repaircafés, groepsgesprekken rond specifieke thema’s, goedkope en vooral gezonde warme maaltijden voor de doelgroep, taalinitiaties voor anderstalige nieuwkomers, uitvalsbasis voor buddywerkingen.

Sociale kruidenier

“Een van de doelstellingen in het meerjarenplan is de opstart van een sociale kruidenier ter vervanging van de huidige voedselbank. Op vandaag kunnen mensen die het minder breed hebben, tweemaandelijks een standaardpakket voedingsmiddelen afhalen. Die werking is niet meer van deze tijd. Het is de bedoeling dat de klanten tijdens de openingsuren van de sociale kruidenier kunnen langskomen wanneer het hen uitkomt, en ook meer zelf kunnen bepalen welke voedingsmiddelen ze willen.”

“Door deze manier van werken kunnen we ook meer verse, gezonde voeding in het aanbod opnemen. Het frequentere contact zorgt ook voor meer kansen tot interactie, ondersteuning en netwerking. Sinds de coronacrisis is de werking van de huidige voedselbank trouwens al uitgebreid met verse groenten, dankzij een vlotte samenwerking met het Kruimelcafé, en dit tot grote tevredenheid van de klanten”, aldus Schepen voor sociale zaken Sebastian Vande Ginste

Subsidie

Voor dit project kan het lokaal bestuur Oostkamp rekenen op 230.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid. Dankzij deze subsidie is er meer budgettaire ruimte om dit project op een kwaliteitsvolle en hedendaagse manier in te vullen. Het gebouw werd vorig jaar aangekocht voor 470.000 euro. De aanpassingen en verbouwingen zijn begroot op 952.958,41 euro incl. BTW. De opening van het complex is voorzien voor de tweede helft van 2022.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier