Tyber Shopping Site moet Menen aantrekkelijker maken voor consumenten en voor jobs zorgen

© CL
Christophe Lefebvre

Het was ooit de plaats waar menig Menenaar een eerste arbeidscontract in de textielindustrie kon versieren. Nadat de deuren van textielfabriek Tyber waren dichtgegaan, brak een donkere periode aan. Anno 2021 brengt de plaats opnieuw tewerkstelling en toekomstperspectieven, dankzij de Tyber Shopping Site. Dat zegt de projectontwikkelaar. Het stadsbestuur gelooft erin: “Menen krijgt een nieuwe, commerciële dynamiek.”

De plannen voor de Tyber Shopping Site werden in 2016 voorgesteld, maar kregen te kampen met een resem aan problemen, alvorens de coronacrisis wild om zich heen begon te slaan. Toch kon het ambitieuze project alle hindernissen overwinnen en verrezen de eerste gebouwen. Vorige maand opende AD Delhaize er de deuren van een van haar grootste filialen in de regio, wat meteen ook de terugkeer van de winkelgigant naar Menen betekende.

Toch bleef het lange tijd stil rond de ontwikkelingen, een mysterieuze waas die voor speculaties zorgde. Wordt er nog verder ontwikkeld of niet? Komen er nog winkels of niet? Wordt dit de zoveelste lege doos? De Menenaars hadden vele vragen, maar konden niet meteen op antwoorden rekenen.

Winkelen, werken, ontspannen

“Tot voor het jaar 2000 werd Menen geklasseerd onder het segment van zwak uitgeruste steden”, klinkt het bij Jonathan Njotea. Als woordvoerder van ontwikkelaar Zabra volgde hij het wel en wee van deze merkwaardige site op de voet. “We kozen ervoor om een bestaande en verwaarloosde site aan te pakken en die van een flinke dosis moderniteit te voorzien. Dankzij de vlotte bereikbaarheid gaf deze plaats ons een ongekend potentieel, waardoor we de Menenaars een nieuwe markt konden aanbieden. Een markt van niet alleen winkelen, maar ook werken en ontspannen.”

Een overzicht van de site.
Een overzicht van de site. © gf

Met de ontwikkeling van de site, die met een totale oppervlakte van 21.000 m² tot wel twintig winkels kan verwelkomen, kwam ook een tsunami aan bezorgdheden. Vooral de centrumhandelaars vrezen voor hun bestaan, met de komst van een commerciële mastodont in de stadsrand.

“Dit wordt een en-en-verhaal”, verzekert Jonathan Njotea. “Los van Menen moeten we ruimer durven denken. Pal over de grens ligt een potentieel van bijna een half miljoen klanten, die vanuit Noord-Frankrijk steevast richting België trekken voor hun aankopen. Waarom zouden ze stoppen in Menen, wanneer ze een ruimer aanbod hebben op slechts een steenworp van hier? Met de komst van de Tyber Shopping heeft Menen een indrukwekkende trekpleister voor net die klanten die de stad links zouden laten liggen. Met het belfort prominent aanwezig aan de horizon, liggen de centrumwinkels op slechts een steenworp van de Tyber site. Wie hier komt winkelen, gaat ook richting centrum, waardoor een nieuwe klantenstroom zal worden aangeboord.”

Fitness en trampolines

Het enorme filiaal van Delhaize is slechts een fractie van wat het nieuwe commerciële centrum te bieden zal hebben.

“Op de plaats waar we nu staan zal tegen mei 2022 een gloednieuwe fitnesszaal de deuren openen”, glundert de ontwikkelaar. “Fast Fit zal hier een filiaal neerpoten dat twenty-four-seven open zal zijn. Meer nog, er wordt een resultaatsgarantie aangeboden. Wie niet de beoogde resultaten bereikt, krijgt zijn geld terug. Het geheel wordt in een familiale vorm gegoten, weg van het gekende megaclub-idee.”

De nieuwe Delhaize en fitness.
De nieuwe Delhaize en fitness. © gf

“Op gebied van ontspanning hebben we ook al een overeenkomst gesloten met de mensen van Jump Univerz. Zij zullen op de Tyber site een waanzinnig trampolinepark openen. De naam doet waarschijnlijk een belletje rinkelen, want Jump Univerz heeft al een gelijkaardig filiaal in de Antwerpse gemeente Schelle, dat is uitgegroeid tot een trekpleister voor de regio.”

DuponZoo, een dierenspeciaalzaak met naam en faam, zal er naast Pronti en Zeb een vooraanstaande plaats innemen. Wanneer de winkels effectief openen is nog onduidelijk, al wordt 2022 hiervoor een sleuteljaar. De kmo-units, die de achterzijde van de site voor hun rekening nemen, zijn ondertussen allemaal ingenomen.

Het shoppingcenter kan alvast op de steun van het stadsbestuur rekenen.

“Menen is een stad in transformatie, iets wat des te meer in de verf wordt gezet met de komst van Tyber Shopping”, zegt burgemeester Eddy Lust. “Onze bevolkingsgroei staat niet stil, de diversiteit raakt op kruissnelheid en de grensregio kent een sterke groei. De Tyber site toont eens te meer aan dat Menen een rijke voedingsbodem is voor ondernemende geesten. Wie denkt aan ondernemen, denkt meteen aan investeren, en met zo’n project trekken we zulke plannen aan. Menen krijgt een nieuwe, commerciële dynamiek, waar ook tewerkstelling een belangrijke rol zal spelen. Met de komst van die zaken zal ook een zoektocht naar werkkrachten beginnen. Menen staat klaar om dat te ondersteunen.”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.