Stad ziet vijf plekken op Kortrijk Xpo waar nieuwe voetbalstadion kan komen

Woensdagavond vond een infosessie plaats. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Stad Kortrijk gaf woensdag met een eerste infomoment de aftrap richting inspraak voor de buurtbewoners in de plannen voor het bouwen van een nieuw stadion voor KVK. Mogelijke locaties zijn op de top van de Evolis-site en op de Xpo-site en omgeving. Andere locaties vielen uit de boot.

Stad Kortrijk is bezig met een RUP, een ruimtelijk uitvoeringsplan, voor de bouw van het nieuwe stadion voor KVK. “Dat plan geeft de juiste bestemming aan de gronden waar het stadion komt. En om te bouwen heb je ook een vergunning nodig”, duidt schepen van Ruimtelijke ordening en Stedenbouw Wout Maddens (Team Burgemeester).

Nog niets beslist

“Met dit eerste infomoment geven we mee welke locaties in aanmerking komen waar het nieuwe stadion moet komen. Er is nog niets beslist, de stad verwacht dat in de loop van 2023. De gronden op Evolis en de Xpo-site en omgeving zijn de twee locaties waar volgens de stad het stadion kan komen. Vier andere locaties kwamen niet in aanmerking.”

“Er is een Masterplan gemaakt door BRUT en B architecten in opdracht van Leiedal en de stad Kortrijk. Later volgen dan nog een onderzoek naar locatie-alternatieven door Leiedal. Er is ook een grondig onderzoek nodig naar alle milieueffecten, inclusief nieuw mobiliteitsonderzoek”, duidt schepen Maddens.

“De top van Evolis biedt zeker mogelijkheden mis enkele kleine verkeersaanpassingen. De Vlaamse overheid volgt het Masterplan.”

Vijf opties op site Kortrijk Xpo

“Bij de Xpo-site groeit er inzicht uit eerste alternatieven- onderzoek en door de evoluties langs de hele noord-zuidas waaronder de plannen voor de trambus. Er zijn kansen om het centrum beter te verbinden met Hoog Kortrijk en om betere publieke ruimte te creëren”, aldus Maddens.

“De locatie komt in aanmerking voor de bouw van een stadion, gecombineerd met beurzen en andere functies. Er is onderzoek nodig naar alle milieueffecten, te beginnen met een mobiliteitsonderzoek. De haalbaarheid en wenselijkheid verder te onderzoeken, samen met de actoren in het gebied, is nodig.”

Concreet ziet het stadsbestuur vijf mogelijke plaatsen voor het stadion op de site aan Kortrijk Xpo; zoals hieronder afgebeeld.

De stad ziet vijf mogelijke locaties.
De stad ziet vijf mogelijke locaties. © gf

Hoe moet het stadion en omgeving eruitzien? “Het stadion kan de start zijn voor de ontwikkeling of opwaardering van een stadsdeel. Het is veel meer dan voetbal en één match om de twee weken. In het stadion moet er plaats zijn voor ontmoeting en beleving. Er kan ruimte zijn voor nieuwe kantoren en een crèche voor de buurt. Misschien zelfs een supermarkt, een hotel, een fitness of een klimzaal. Dit met nieuwe pleinen en groene ruimtes rondom het stadion”, duidt de schepen.

“Het heeft ook een effect: hoe houden we de buurten en het stadion bereikbaar en hoe beperken we de overlast? Wat met het geluid? De stad weet dat die vragen veel mensen bezighouden.”

Verouderd

De reden om een nieuw stadion te bouwen? “Onze infrastructuur is verouderd: sanitair, toegankelijkheid, comfort, catering, audio, video: alles niet conform de vereisten. We willen duurzaam en ecologisch werken. De huidige capaciteit van 9.154 plaatsen is te klein volgens de nieuwe normen van de bond. We mikken op 12 à 15.000 toeschouwers”, duidt Mathias Leterme, algemeen manager van KVK.

Alles zit samengevat in de Startnota waarop elke burger kan reageren tot 17 januari 2022.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.