https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Speciale glijbekisting laat Heistse Heldentorens tegen eind oktober verrijzen

© gf
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De ruwbouwwerken van het project Heldentoren zijn volop aan de gang. Van de hoogste toren zal de kelder tegen eind september zo goed als dicht liggen.

Dat betekent dat straks een nieuwe fase van het project, met name de bovengrondse betonwerken, van start zal gaan. Aangezien de aannemer de impact op de omgeving zoveel als mogelijk wil beperken, en de beschikbare ruimte relatief beperkt is, wordt een de kern van de toren uitgevoerd met behulp van een glijbekisting.

Op die manier kunnen de werklui de doorlooptijd van de ruwbouwwerken van de toren flink versnellen. Bovendien wordt zo vermeden dat de Elizabetlaan voortdurend ingenomen moet worden en dat er daardoor een steeds gewijzigde verkeerssituatie ontstaat.

Glijbekisting voor toren van 67 meter hoog

Het werken met een glijbekisting is een niet-alledaagse uitvoeringsmethode. Het glijden gebeurt continu en met een snelheid van ongeveer 15 cm/uur. De montage van de glijbekisting gaat van start op 4 oktober onder een normaal werkregime van 7 tot ongeveer 18 uur.

Het glijden zelf zal normaal gezien van start gaan vanaf maandag 11 oktober en de top van de kern van de toren zou ten laatste bereikt worden op 31 oktober.

Gedurende de periode van 11 tot en met 31 oktober kan er mogelijk overlast zijn aangezien er 24 op 24 uur beton wordt gestort. Tijdens het glijden wordt de Knokkestraat niet afgesloten ten behoeve van bouwwerf. De handelaars in de buurt zouden dus bereikbaar moeten blijven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.