Slotklooster van Tielt gaat eind september tegen de vlakte: projectontwikkelaar Dumobil hoopt site zo snel mogelijk nieuwe invulling te geven

Projectontwikkelaar Sandy Van Eenoo aan het slotklooster. Eind september moeten alle gebouwen tegen de vlakte liggen. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Voor het eerst sinds jaren is er aan het slotklooster in de Blekerijstraat opnieuw bedrijvigheid. Projectontwikkelaar Dumobil startte recent met de sloop van de gebouwen en hoopt om de 1,3 hectare grote site zo snel mogelijk een nieuwe invulling te geven. “Die zal met het grootste respect voor het verleden gebeuren. Zo willen we onder andere de spitse toren bewaren en een plek in de tuin geven.”

Het slotklooster van Tielt, goed verscholen achter het station, draagt een hele geschiedenis met zich mee. In 1904 kwamen de eerste vijf Franse passionistinnen, de streng contemplatieve vrouwelijke tak van de passionisten, in de stad aan. Aanvankelijk vonden ze onderdak in een hoeve en schuur, maar vrij snel werd met de bouw van het klooster gestart.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetter het slotklooster als gevangenis voor krijgsgevangen en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het klooster opnieuw ingenomen. Na de bevrijding kende de plek haar grootste bloei. In de jaren vijftig van de vorige eeuw woonden er liefst 56 zusters, terwijl er slechts plaats was voor 33. Nadien ging het aantal roepingen naar beneden en in 2013 kwam echter een einde aan de jarenlange traditie en verlieten de laatste zusters het klooster.

Historische waarde

In februari 2014 kocht de Tieltse projectontwikkelaar Dumobil de 1,3 hectare grote site, met de intentie om er op middellange termijn een nieuwe ontwikkeling te realiseren. Even lag ook de piste van een cohousingproject met 37 gezinnen op tafel, maar die sneuvelde in maart 2018.

De muren rond de tuin van het klooster zullen we behouden en integreren in de toekomstige realisatie

Sindsdien was het stil rond de toekomst van het slotklooster en viel de plek ten prooi aan vandalisme. Nu heeft Dumobil een sloopvergunning op zak en tegen eind september moeten de kloostergebouwen afgebroken zijn. “Het vandalisme heeft ervoor gezorgd dat de plek erg bouwvallig is geworden”, duidt projectontwikkelaar Sandy Van Eenoo. “We willen geen risico nemen en gaan daarom over tot de sloop. De muren rond de tuin van het klooster blijven wél behouden. Die zullen later in dit nieuwe verhaal geïntegreerd worden.”

Hoe die toekomst er concreet moet uit zien, is nog niet duidelijk. “We willen zo snel mogelijk van start gaan om deze site een transformatie te laten ondergaan. Daarvoor staan we in nauw contact met het stadsbestuur van Tielt en we willen alles met het grootste respect voor het verleden aanpakken. Zo willen we onder andere de spitse toren van het klooster bewaren en uiteindelijk een plek in de tuin geven.”

Tielt-Zuid

Dumobil beschouwt het project als de schakel tussen de stationsomgeving en Tielt-Zuid, een grootscheeps project waarbij in een eerste fase 326 woonentiteiten moeten verrijzen goed voor een duizendtal bewoners. Dit project, dat samen wordt gerealiseerd met Immobel, situeert zich ten zuiden van het spoor en station en wordt begrensd door de Blekerijstraat, Huffeselestraat, Abeelstraat en Geluwestraat. “In een eerste fase is er 7,5 hectare grond beschikbaar voor wonen, naast 5 hectare voor groen. Zo realiseren we een nieuw stadspark.”

Voor Tielt-Zuid loopt momenteel de aanbesteding van de wegenwerken. “We hopen nog dit jaar de eerste spade in de grond te kunnen steken. Daarvoor wordt ook de volledige Blekerijstraat vernieuwd en komen er overal fiets- en wandelverbindingen.”

Aan het begin van de Blekerijstraat, richting Bedevaartstraat, plant Dumobil ook nog vier projectwoningen en vijf garageboxen. “Op termijn moet het slotklooster, samen met de voormalige site van weverij O.J. Van Maele en Tielt Zuid een nieuw kloppend hart van onze stad vormen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier