Schepen Matthias Vanneste over bouwexpansie: “We juichen die evolutie toe, maar het is géén wedstrijd”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld) en de gemeente Deerlijk werken volop aan een beleidsplan ruimte.© RD
Schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld) en de gemeente Deerlijk werken volop aan een beleidsplan ruimte.© RD
Redactie KW

Wie door Deerlijk rijdt, kan er niet naast kijken: het straatbeeld heeft veel weg van één grote bouwwerf. “Goed voor de dynamiek van Deerlijk”, stelt schepen Matthias Vanneste. “Maar we blijven waken over de kwaliteit.”

De bouwprojecten rijzen als paddenstoelen uit de grond in Deerlijk. Een tendens die zich al ettelijke jaren manifesteert. Een gevolg van het definitief vastleggen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van het regionaal stedelijk gebied Kortrijk, in 2006. Grote ruimten werden effectief grondgebied. Daardoor werd heel wat grond bouwrijp en kwam er een echte ‘bouw-boom’.

“Voorbeelden van die bouwwoede uit het recente verleden zijn legio”, verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Vanneste (Open Vld). “De voornaamste realisaties waren Bistierland (waarvan het grootste gedeelte op grondgebied van Harelbeke ligt, red.) , het Jagershof in de Oude Pastoriestraat in Sint-Lodewijk, De Sneppe in de Paanderstraat, residentie De Smidse in de Sint-Rochusstraat, Het Park in de Hoogstraat, Biesbekepark in de Beverenstraat, De Beuk in de Sint-Amandusstraat en Molenhoek in de Waregemstraat.”

“Heel wat bouwprojecten zijn momenteel in volle ontwikkeling of klaar om op te starten: residentie De Valk (oude site Donckels) op de hoek van de Harelbekestraat en de Cdt. Ameyestraat, Tresleca en Voltaire in de Schoolstraat, het grote project van de Groep Huyzentruyt in de De Cassinastraat, De Plukmuur op de oude OCMW-site in de Stationsstraat, de residenties Kerplein en Karamel aan de Sint-Columbakerk, Francar in de Sint-Rochusstraat, De Olieberg in de Windhalmlaan in Sint-Lodewijk, Sint-Eloois in de Sint-Elooistraat, de woningen van Immo Stellar in de Wandelweg… De lijst is lang.”

Meer volk en zuurstof

“Die bouwwoede heeft voor meer woningen gezorgd, maar ook de bevolkingscijfers van Deerlijk zitten de jongste jaren serieus in de lift. Die tendens van groeien zal nog een tijdje aanhouden. We kunnen deze gang van zaken enkel toejuichen. Het zorgt voor meer zuurstof, nieuwe impulsen, een bijkomend elan voor de gemeente Deerlijk. Allemaal positief voor de toekomst.”

Leefbaarheid

“Bouwen is één zaak, maar het is echt geen wedstrijd. Die verdichting is zeker niet slecht als je er maar op de juiste manier mee omgaat. Beter, slimmer omspringen met de beschikbare ruimte is een must. Het moet allemaal leefbaar blijven en we moeten de kwaliteit vrijwaren. Vroeger was het te veel een soort lappendeken, waarin de logica en consistentie soms ver te zoeken waren. Daarom zijn we volop bezig met de uitwerking van een beleidsplan ruimte. Een beleidskader dat duidelijkheid biedt voor ontwikkelaars. Alle diensten zijn betrokken bij dit belangrijke document dat, eens klaar, het huidige structuurplan zal vervangen.”

Brandweersite

“De bevolkingsaangroei heeft een grote impact voor de gemeente. Meer mensen betekent uiteraard dat die groei en bloei gevolgen heeft voor onderwijs. De lokale economie kan er maar wel bij varen: bakkers, slagers, horecazaken, kapsalons, kledingzaken, apothekers, noem maar op… ‘Meer mensen’ heeft uiteraard ook gevolgen voor de mobiliteit, de open ruimte, de diensten… Zorgen voor de leefbaarheid en een goed evenwicht blijven primordiaal.”

“De oude brandweersite moet op dat vlak een voorbeeld worden, en zal daarom een wel overwogen invulling krijgen. Het moet een groene, centrale ontmoetingsplaats worden voor alle Deerlijknaren, met verschillende zones en sferen, waar uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden”, besluit Matthias Vanneste. (RD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier