Ruwbouwwerken voormalig gemeentehuis Dadizele afgerond

Het college van burgemeester en schepenen in het oud gemeentehuis brachten een bezoek aan de werf. (foto JS)© Jan Stragier
Het college van burgemeester en schepenen in het oud gemeentehuis brachten een bezoek aan de werf. (foto JS)© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De ruwbouwwerken aan het voormalig gemeentehuis in Dadizele zijn volledig afgerond. Tijdens een werfbezoek nam het schepencollege deze week al een kijkje. “We hopen tegen de herfstvakantie klaar te zijn”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

Het Moorsleedse schepencollege bracht deze week een werfbezoek aan het voormalig gemeentehuis in Dadizele. Daar zijn er al een hele tijd serieuze renovatiewerken aan de gang.

“De ruwbouwwerken zijn inmiddels afgewerkt, de aannemers kunnen nu starten met de technieken”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). Hij leidde zijn collega’s van het schepencollege dinsdagmiddag rond in het gebouw. Daar zullen straks verschillende verenigingen uit de gemeente huizen.”

“Zo keert de heemkundige kring terug naar het gebouw waar ze vroeger huisden. Ook voor de leerlingen van de stedelijke academie voor podiumkunsten (STAP) wordt er een ruimte voorzien. Op het gelijkvloers komt er een polyvalente ruimte met een keuken. “Daarnaast kijken we erg uit naar de realisatie van de foyer. Dat moet toch een van de paradepaardjes van het gebouw worden”, aldus de burgemeester.

Energiezuinig gebouw

Bij de realisatie van het project, dat het grootste is deze legislatuur in deelgemeente Dadizele, staat energiezuinigheid hoog op het lijstje. “Het oude gebouw was dringend aan vernieuwing toe en was totaal niet energiezuinig. Dat zal het toekomstige gebouw wel zijn.” In het kader daarvan diende de gemeente een subsidiedossier in bij de provincie. Die kende een subsidie van 100.000 euro goed.

Enkele maanden geleden werd tijdens de grondige renovatie van het voormalig gemeentehuis een opmerkelijke vondst gerealiseerd. “Bij het ontmantelen van het gebouw en de afbraak van een vals plafond vonden we op een anders onzichtbare plaats een Duitse propagandaslogan terug”, aldus de burgemeester. Ondertussen hebben enkele leden van de plaatselijke heemkundige kring zich volop verdiept in hetgeen er gevonden werd. De plek waar het opschrift gevonden werd, zal straks een speciale plaats worden in het gebouw. “Dat om duidelijk te maken dat een dergelijke oorlog nooit meer mag gebeuren”, aldus de burgemeester.

Torentje

Eind april werd het bouwvallig, maar iconische torentje van het voormalig gemeentehuis gehaald. Het torentje dreigde om te vallen, maar werd inmiddels veilig aan de grond gebracht. “Momenteel is de restauratie van het torentje volop bezig. Dat blijkt toch nog een serieus werk te zijn. Wanneer de werken verder zijn opgeschoven zullen we het torentje terugplaatsen. Wellicht is dat kort na de zomervakantie”, aldus de burgemeester.

Herfstvakantie

Het gemeentebestuur hoopte aanvankelijk tegen september klaar te zijn met de werken, maar die lopen onder andere door de coronacrisis enige vertraging op.

Toch ziet burgemeester Vergote de situatie rooskleurig in. “We denken dat voor de herfstvakantie alles af zal zijn.” Onder andere de heemkundige kring, die graag dit jaar haar dertigste verjaardag zou vieren in het nieuwe gebouw, neemt straks haar intrek in het gebouw. Volgende week staat een nieuw werfbezoek op de agenda. “Dan komen onze medewerkers die straks iets te maken zullen hebben met de locatie een kijkje nemen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de mensen die zullen instaan voor de verhuring. Door het bezoek krijgen ze toch al een beetje voeling met de locatie die straks een boost zal geven aan het sociaal leven in Dadizele.”

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.