Roussel installeert twee enorme liften in nieuw logistiek centrum Menen

De operatie voorbereiden nam een jaar in beslag. © CLL
Christophe Lefebvre

Zowel chauffeurs op de A19, de N32 en zelfs de Bruggestraat waren maandagvoormiddag getuige van een indrukwekkende constructie die zich optrok. In het nieuwe logistieke centrum van bouwfirma Roussel werden twee gigantische liften geïnstalleerd. Dat ging gepaard met spectaculaire beelden.

26 meter hoog en 15 ton per stuk: de nieuwe, gerobotiseerde liften die in het nieuwe gebouw van de firma Roussel werden geïnstalleerd, zijn allesbehalve bescheiden exemplaren. “Ze zullen de ruggengraat vormen van ons gloednieuwe gebouw, waar ze volledig automatisch onze opslagruimte zullen beheren.”

Gedelegeerd bestuurder Mark Roussel kijkt met trots naar de indrukwekkende gevaartes die met al even indrukwekkende kranen op hun plaats moeten worden gebracht. “De enige manier om te doen was via het dak van de opslagruimte”, gaat hij verder. “Ze moeten rechtstaand worden opgetild om zo door het dak op hun sokkel te worden bevestigd. Eenmaal operationeel zal iedere lift 90 palletten met bouwmateriaal per uur kunnen behandelen. Vanuit deze nieuwe locatie zullen we onze volledige markt kunnen bevoorraden. Menen-Oost is vlot te bereiken via de A19 die vlakbij ligt. Het was dan ook een logische keuze om ons hier te implementeren. De liften werden trouwens bij de buren gemaakt. Motus Handling ontwierp het geheel en zij hebben hun gebouwen in dezelfde industriezone. Het geheel is dus een erg lokaal verhaal.”

Zwitserse precisie

Met Zwitserse precisie tilden de kraanmannen het gevaarte over het nieuwe gebouw. Het volledige proces kon rekenen op de nodige belangstelling van zowel het voorbijrazende verkeer als wandelaars en buurtbewoners. Met één oog op de afstandsbediening van zijn drone en de andere op de werf, is de concentratie bij de ingenieur van de bouwfirma bijna te proeven.

“Hier zijn we, met de nodige vertragingen in de bouw zelf, ongeveer een jaar mee bezig geweest”, klinkt het terwijl hij het geheel geen seconde uit het oog verliest. “Het is en blijft een indrukwekkende gebeurtenis. Maar onze vakmensen zijn dagelijks met dergelijke grote projecten in de weer, waardoor we in ons element zijn. De grootste uitdaging in dit geval? Dat is niet meteen het gewicht of de lengte maar eerder het feit dat we de liften moeten kantelen.”

Hoteltoren

Met de komst van het nieuwe logistieke centrum van Roussel, gaat de ontwikkeling van Menen-Oost gestaag verder. Naast de witte kolos raast ook het M-Towerproject nog steeds op volle kracht verder. Het concept, dat in 2018 werd voorgesteld, moet een hoteltoren met kantoorruimtes op de site Menen-Oost uitbouwen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.