Roesbrugge krijgt er 22 nieuwe woningen bij

Burgemeester Dejaegher bij de verkaveling langs de Weggevoerdenstraat. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Groep Huyzentruyt uit Beveren-Leie (Waregem) diende een omgevingsvergunningaanvraag in om op twee verwilderde percelen, palend aan de Weggevoerdenstraat, een groepswoningbouwproject van 22 woningen te realiseren. Er werden twee bezwaren ingediend door dezelfde persoon.

“Er is geen bezwaar tegen de bouw van de 22 woningen, maar er wordt voorgesteld om de verkaveling te ontsluiten via de Dr. J. Gheysenstraat en geen uitweg te voorzien in de bocht van de N308”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) die bevoegd is voor het dossier. “Momenteel is de Dr. J. Gheysenstraat al veertig jaar een rustige en doodlopende straat. Als we dan alle verkeer van de nieuwe verkaveling door de bestaande kleine wijk sturen, is dat niet bevorderlijk voor de leefbaarheid van deze buurt. Voor de realisatie van de doorgang door de groenzone zouden diverse bomen en struiken moeten verdwijnen. Het stuk groen kappen ter hoogte van de Dr. J. Gheysenstraat is niet vanzelfsprekend en zou een toelating tot ontbossing vergen. De verkavelaar is ook geen eigenaar van de grond waarop de doorgang zou komen. Wij kiezen daarom voor een nieuwe weg, met uitgang via de Weggevoerdenstraat”, stelt de burgemeester.

Zone 50

“Het is correct dat de uitrit gelegen is in een bocht van de Weggevoerdenstraat (N308). Om vanuit de verkaveling linksaf te slaan, is dat inderdaad niet ideaal, hoewel het wel zone 50 is. De grootste vervoersbeweging vanuit de verkaveling zal vermoedelijk rechtsaf richting Poperinge zijn. Dat is zeker geen probleem qua zichtbaarheid, want het verkeer komt links vanuit Roesbrugge-dorp.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat wegbeheerder is, maakte geen opmerkingen over de veiligheid. “Het eventueel aanpassen van de bestaande weginfrastructuur (gewestweg) is een optie die verder moet onderzocht worden in overleg met AWV. Het mogelijke voorzien van een afslagstrook of een andere kleinere ingreep in de Weggevoerdenstraat heeft geen invloed op de zaak van de wegen, maar wordt behandeld bij de aflevering van de omgevingsvergunning. Na realisatie van de verkaveling worden de wegenis en de groenzone opgenomen in openbaar domein. De nieuwe weg krijgt een soort S-vorm, maar dan met rechte stroken en huizen aan weerszijden”, aldus nog de burgemeester.

Een anonieme buurtbewoner stelt voor om een spiegel te plaatsen rechtover de uitweg. “Dat mag niet van het AWV. Dat wordt daar als onveilig beschouwd”, weet de burgemeester.

Voetweg

Naar aanleiding van een groepswoningbouwproject van Groep Huyzentruyt moet voetweg 27 tussen de Haringestraat en de Weggevoerdenstraat plaatselijk worden verlegd. Het nieuwe tracé zal samenvallen met de aan te leggen wegenis van het bouwproject. Er komt veel groen, een wadi en een fiets- en wandeldoorsteek naar de Gheysenstraat en de Vandebusschestraat. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier