Restauratie gevel SLHD Basisschool Brugge goedgekeurd

Lies Debooserie (links) en Myriam Vercruysse, directies van SLHD Basisschool Brugge, voor de gevel van hun school die binnenkort gerestaureerd wordt.© (Foto PDC)
Lies Debooserie (links) en Myriam Vercruysse, directies van SLHD Basisschool Brugge, voor de gevel van hun school die binnenkort gerestaureerd wordt.© (Foto PDC)
Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de gevelrestauratie van het herenhuis Serclaes in de Sint-Jansstraat in Brugge. In dit historische pand is de basisschool van Sint-Leo Hemelsdaele gevestigd. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een premie van 269.307,24 euro. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

“De welvaart in onze regio en goed onderwijs gaan hand in hand. Investeren in onderwijsgebouwen is ervoor zorgen dat er goed onderwijs georganiseerd kan worden. Door te investeren in beschermde monumenten die gebruikt worden door ons onderwijs, gaan we duurzaam om met het bestaande onderwijspatrimonium. Schoollopen in een beschermd monument is elke dag geschiedenis inademen’’, aldus minister Matthias Diependaele

De gevels van het herenhuis worden gerestaureerd. Enkele beglazing wordt vervangen door isolerend glas. Het schrijnwerk, het zinkwerk en de bepleistering van de gevels worden hersteld, net als de schoorstenen die ook gereinigd worden. Het buitenschrijnwerk, de gevel en het metaalwerk worden in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. Ook de inrijpoort wordt gerestaureerd.

Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese is bijzonder opgetogen dat het dossier rond is. “Dit dossier ligt me nauw aan het hart. Ik heb er hard voor geijverd. We hebben in onze Brugse binnenstad prachtig erfgoed. Hoe kan dat meer leven dan door het te gebruiken voor ons onderwijs. Dat moeten we koesteren, de bestaande scholen in onze binnenstad ondersteunen. Daar hangt natuurlijk een kostenplaatje aan. Ik ben dus zeer blij met deze investering van Minister Diependaele in deze Brugse school met naam en faam.”

Lies Debooserie en Myriam Vercruysse, directeurs van SLHD Basisschool Brugge, kijken reikhalzend uit naar de start van de werken. “Deze restauratie is zonder enige twijfel een boost voor de uitstraling van onze school. Hopelijk kunnen de werken snel starten.” (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.