Residentie Alex in Maldegem opent eind deze week de deuren

Impressie van de nieuwe residentie, met onder meer een wandel- en fietspad.
Impressie van de nieuwe residentie, met onder meer een wandel- en fietspad.
Redactie KW

Met Residentie Alex heeft het centrum van Maldegem er een mooie woonsite bij. Die bevindt zich op de plaats waar vroeger de sporthal Van Cauteren en haar ruime parking waren. De residentie met 62 assistentiewoningen opent eind deze week haar deuren.

Toen tijdens de vorige bestuursperiode de Sporthal Van Cauteren geen brandveiligheidsattest meer kreeg, betekende dat het einde van Maldegems oudste sporthal. De toenmalige meerderheid (CD&V en Groen) lieten berekenen wat de aanpassingswerken aan de sporthal in de Bloemestraat zouden kosten, maar die factuur bleek te hoog. Daarop werd het plan opgevat om het terrein waarop de sporthal stond en de bijhorende parking te verkopen aan een projectontwikkelaar. Er zouden wel duidelijke afspraken gemaakt worden over het soort nieuwbouw dat op de site mocht komen.

Verzet

De plannen om de sporthal te laten slopen en de grond te verkopen stuitten op veel verzet van de mensen uit vooral de Noordstraat en de Bloemestraat. Die pakten uit met onder meer een affichecampagne tegen het verdwijnen van de sporthal en de parking. Ze werden daarin gesteund door de toenmalige oppositiepartijen N-VA en Open VLD. Die pleitten in de gemeenteraad voor een restauratie van de sporthal en het behoud van de parking.

Omdat de gemeente Maldegem duidelijke bouwvoorwaarden stelde voor er over de verkoop van de site kon gepraat worden, kwamen er maar weinig gegadigden opdagen. Van de twee projectontwikkelaars die uiteindelijk concreet belangstelling hadden, trok uiteindelijk de groep Brody het laken naar zich toe. Een klacht tijdens het openbaar onderzoek voor de bouwvergunning dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar die klacht werd plots ingetrokken.

Het verzet tegen de nieuwe woonblokken is ondertussen zowel bij de actiegroep als bij Open VLD en N-VA (nu in de meerderheid) weggeëbd. Projectontwikkelaar Brody heeft van de site een oase van rust gemaakt. Vanaf volgende week kunnen de bewoners er hun intrek nemen. Voor de uitbating van de assistentiewoningen heeft de projectontwikkelaar een overeenkomst gesloten met het Zorgbeheer van de CM.

(LV)

Opendeurweekend van 27 en 28 februari tussen 11 en 15 uur. Wie een bezoek wil brengen aan de residentie, moet daarvoor een afspraak maken via www.brody.be/opendeur-alex of via 0485 20 29 13.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.