https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Poorten Meulebeekse Sint-Amanduskerk kleuren Brugs rood

(foto Luc)
Redactie KW

De Sint-Amanduskerk viert dit jaar haar 125ste verjaardag. Die verjaardag wordt in de verf gezet met een broodnodige schilderbeurt voor de grote toegangsdeuren en de deur van de sacristie.

Het neogotisch gebouw – waarvan de eerste fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw – werd tussen 1893 en 1896 opgetrokken en op 21 september 1896 ingewijd door bisschop Waffelaert. Tijdens de twee wereldoorlogen kreeg het gebouw het zwaar te verduren.

In 1962-1963 drong een grondige vernieuwing zich op. Toenmalig pastoor Lernout liet de grote ronde pijlers wegnemen, het doksaal langer maken en het hoogkoor op een verhoging plaatsen om het nieuwe altaar voor alle kerkgangers duidelijk in het zicht te zetten. Bisschop De Smedt zegende dat altaar op 30 juni 1963 in. Werd toen veel aandacht besteed aan het opsmukken van het interieur, dan kreeg de buitenzijde minder aandacht.

Daarom zijn nu de grote toegangsdeuren tot de kerk en de deur van de sacristie onder handen genomen.

Meer cachet

Ronny Soenens, bedrijfsleider van schilder- en decoratiebedrijf DecoRS: “De deuren van de kerk – zowel van de hoofd- als de zijportalen – en de deur van de sacristie hadden dringend nood aan een opfrisbeurt. Er werden dorpels vervangen, we hebben de deuren gezandstraald en er twee grondlagen Brugs rood op geplaatst. We kozen voor die kleur om de kerk als historisch monument nog meer cachet te geven. Als slot volgde er nog een afwerkingslaag in zijdeglans. Het was treffend hoeveel voorbijgangers positief reageerden op die ‘opvallende’ metamorfose.”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.