Peter Temmerman (CEO Alheembouw) nieuwe eigenaar van projectontwikkelaar Steenoven; 25 werknemers blijven aan boord

Peter Temmerman (links) neemt alle aandelen van Steenoven over. Het bedrijf werd bijna 30 jaar geleden opgericht door Katleen Spriet en Johan Heemryck.
Wouter Vander Stricht

Peter Temmerman, gedelegeerd bestuurder van aannemer Alheembouw, wordt de nieuwe eigenaar van projectontwikkelaar Steenoven. Via zijn vennootschap 2B Concrete neemt Temmerman alle aandelen over van de familie Heemeryck-Spriet, die Steenoven bijna 30 jaar geleden oprichtte. Voor het personeel van Steenoven verandert er niets. Iedereen blijft aan boord en Steenoven blijft werken vanuit zijn hoofdkantoor in Roeselare.

De dagelijkse leiding blijft ook de komende jaren in handen van Managing Director Katleen Spriet en CEO Bart Vanderdonckt. “Willen we als bouwbedrijf duurzaam groeien in een zeer concurrentiële sector, dan moeten we alle kennis in huis hebben. Steenoven is als projectontwikkelaar van residentieel en commercieel vastgoed de ideale aanvulling op ons aanbod”, vertelt Peter Temmerman.

De professionele banden tussen Steenoven en Alheembouw uit Oostnieuwkerke zijn al jaren nauw, maar nu neemt topman Peter Temmerman ook het roer in handen bij de projectontwikkelaar uit Roeselare. Temmerman neemt de ontwikkelingstak binnen Steenoven over, noem het gerust de machine om ontwikkelingen mee te doen. Het eigen patrimonium van de families Heemeryck en Spriet, dat via STO Real Estate (STORE) ook deel uitmaakt van Steenoven, zit niet in de deal.

We hebben met Steenoven voor 650 miljoen euro aan projecten in de pijplijn zitten – Katleen Spriet

Peter Temmerman, gedelegeerd bestuurder Alheembouw: “Beide bedrijven werken al 25 jaar goed samen. Deze overname stond dus misschien in de sterren geschreven, maar komt er toch sneller dan verwacht. De vraag kwam van de stichters van het bedrijf. Als volle eigenaar van Alheembouw zag ik onmiddellijk de vele synergiën met onze activiteiten als algemene aannemer. Dit is echt een verhaal van één plus één is drie. De overname betekent trouwens niet dat Alheembouw nu de ‘huisaannemer’ van de projecten van Steenoven wordt. Integendeel zelfs. Maar dit is de enige manier om als bouwbedrijf duurzaam te groeien. Met beton gieten en metsen alleen gaan we het niet redden. Een modern bouwbedrijf moet het volledige gamma kunnen aanbieden, van projectontwikkeling, aanneming, financiering tot onderhoud.”

De 25 werknemers van Steenoven blijven ook aan boord.
De 25 werknemers van Steenoven blijven ook aan boord.

Geen wijzigingen op operationeel vlak

Voor de 25 werknemers van Steenoven verandert er niets. Iedereen blijft aan boord en het hoofdkantoor blijft ook in Roeselare. De holding 2B Concrete neemt NV De Steenoven over, maar op operationeel vlak blijft alles bij het oude. Katleen Spriet blijft Managing Director en ook CEO Bart Vanderdonckt blijft aan boord. Hij ondertekende zopas een nieuwe overeenkomst voor tien jaar. Peter Temmerman: “Katleen Spriet en Johan Heemeryck kunnen in de toekomst bij nieuwe projecten nog instappen als preferred partner. Met deze overname willen we vooral rationeler en rechtlijniger werken, met korte beslissingslijnen.”

Mooi familiaal ondernemersverhaal

De overname door Peter Temmerman is het slotakkoord van een mooi familiaal ondernemersverhaal. Katleen Spriet, die Steenoven bijna 30 jaar geleden samen met haar echtgenoot Johan Heemeryck opstartte, kijkt met veel plezier en gepaste trots terug. “We zijn 30 jaar geleden van nul begonnen en hebben Steenoven uitgebouwd tot een referentie in projectontwikkeling. We hebben beslist om onze aandelen te verkopen omdat we absoluut de continuïteit van het bedrijf willen verzekeren. We hebben immers voor 650 miljoen euro aan projecten in de pijplijn zitten. Verbreding is noodzakelijk om ook in de toekomst een rol van betekenis te kunnen spelen. Ik zal nog maximum vijf jaar de dagelijkse leiding van Steenoven op mij te nemen. Ondertussen zoeken we iemand die het van mij kan overnemen, zodat ik me op mijn activiteiten in andere bedrijven kan concentreren”, aldus Katleen Spriet, Managing Director Steenoven

Peter Temmerman wil in de toekomst nog meer inzetten op stadsontwikkelingsprojecten en zijn stempel drukken op het vlak van een goede ruimtelijke ordening in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier