https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oud kadasterkantoor wordt gerenoveerd met behoud van de ziel: “Stukje Izegem zal er weldra nog een stuk mooier uitzien”

Pierre Vansteenkiste van Immo Lys gaat dokterswoning in de Gentsestraat renoveren.© (Foto Frank)
Pierre Vansteenkiste van Immo Lys gaat dokterswoning in de Gentsestraat renoveren.© (Foto Frank)
Redactie KW

Het vroegere registratiekantoor van Financiën naast Trassenskapel in de Gentsestraat wordt volledig gerenoveerd. Dat gebouw was aanvankelijk een dokterswoning, begin 1900 werd het een klooster en nadien nam de registratie van de belastingen (kadaster) er haar intrek. “Projectontwikkelaar Steenhuyse renoveert het gebouw met respect voor de ziel en de structuur”, zegt Pierre Vansteenkiste van projectontwikkelaar Steenhuyse Immo Lys “We voorzien in het vernieuwde gebouw burelen en twee exclusieve appartementen.”

Het gebouw in de ‘bocht Defauw’, dat heel veel mensen uit de regio kenden als registratiekantoor heeft wel een rijke geschiedenis. Het werd in opdracht van ene dokter Vanhaesebroucq gebouwd. De dokter woonde en werkte er tot in 1899. In 1901 namen de Franse Zusters van ‘L’adoration Répatrice du Saint Sacrement’ er hun intrek tot ze in 1914 omwille van de oorlogsdreiging terug naar Frankrijk vluchtten. In 1921 werd het gebouw verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Financiën daar een registratiekantoor. In 1984 verhuisde de belastingdienst naar het administratief centrum. In de tuin staat nog altijd een mammoetboom, een boomsoort die oorspronkelijk afkomstig was uit de bergbossen van Californië en ruim 5000 jaar oud kan worden.

Pierre Vansteenkiste heeft ervaring met het renoveren van oude gebouwen. “In 2009 verbouwden we al de oude mouterij van de vroegere brouwerij Carpentier op de hoek van de Gentsestraat en de Papestraat. Omdat het een beschermd gebouw was in samenspraak met Monumenten & Landschappen en ook met de stad Izegem. Met Steenhuyse en Immo Lys willen we oude gebouwen een nieuwe bestemming geven en die functioneel invullen, maar altijd met respect voor de ziel, de structuur en de specifieke kenmerken van het gebouw.”

Het ganse gebouw moet de grandeur van het vroegere oude pand uitstralen

De projectontwikkelaar kocht het gebouw aan schilderwerken Bernard Maes. “We geven het pand een nieuwe bestemming om het te behoeden voor verkrotting. En we doen dat na overleg en in samenspraak met de stad Izegem. Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn bestemd voor burelen die men zal kunnen kopen of huren. Op de tweede verdieping komt er een exclusief appartement van 200 vierkante meter en daar boven nog een dakappartement van 150 vierkante meter, allebei met een ruim terras van 30 à 40 vierkante meter. Behalve de trap voorzien we ook een lift. De gevel wordt volledig gerestaureerd. Het hele gebouw moet de ‘grandeur’ van het vroegere oude pand uitstralen. Een naam voor het complex is er nog niet.” Steenhuyse en Immo Lys willen aan de andere kant van de straat, op de site van de bloemisterij Missiaen de ‘Park Residentie Flower’ bouwen.

win-win

“Twee flatgebouwen met meer dan 30 luxe-appartementen en in een groene omgeving. Meer over dat project kan ik voorlopig niet kwijt, maar beide projecten zijn voor elkaar een win-situatie qua uitzicht. En uiteraard zal dit stukje Izegem er een stuk mooier uitzien.”

De werken kunnen nog deze zomer starten. De afwerking is voor de tweede helft van 2022. (IB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten