Onderzoek voor staalbedrijf Sadef in Gits

(foto EV)
(foto EV)
Emely Vanhaecke
Emely Vanhaecke Medewerker KW

Staalbedrijf Sadef heeft uitbreidingsplannen. Op verschillende plaatsen op de site wordt er plaats gemaakt voor een nieuw logistiek centrum, een uitbreiding van de productie, een nieuw visitor center en extra parking. Daarvoor is een nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan gemaakt. Het openbaar onderzoek hierover loopt tot 16 juli.

Vooreerst plant Sadef een compleet nieuw logistiek centrum in de Stationsstraat, voor het laden, lossen, in- en uitpakken van materialen. De vraag naar dit nieuwe centrum komt vooral door de onveilige situatie langs de Stationsstraat: vrachtwagens staan er vaak aan de kant te wachten omdat er te weinig stallingscapaciteit is op de site van Sadef zelf.

De huidige inrit van 45 meter breed zorgt bij het oprijden ook voor een onduidelijk beeld. Daarom wordt die vervangen door twee inritten, voor vrachtverkeer en personenwagens, die strikt van elkaar gescheiden worden. Beide inritten zullen maximaal zeven meter breed zijn. Dat zal volgens de provincie zorgen voor een veel duidelijker beeld bij het oprijden van de site en dus een veiliger situatie. De vrachtwagens worden in de nieuwe hal geladen en gelost, om geluidsoverlast te beperken. Even verderop in de Stationsstraat komt er een in- en uitrit voor wagens van het personeel.

Meer productie

Ten tweede wil Sadef de productie uitbreiden met 15.000 vierkante meter. Dit kan eigenlijk al binnen het huidige plan. Daarnaast wil men ook een nieuw bezoekerscentrum uitbouwen aan de rotonde van de Bruggesteenweg.

Tenslotte investeert Sadef in parking voor personeel, bezoekers en vrachtwagens.

Het milieueffectenrapport deed enkele aanbevelingen naar aanleiding van de plannen. Zo komt er een geluidsscherm van zes meter om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Rondom het bedrijf moet een groenbuffer voorzien worden voor de aanpalende woningen. De bouwhoogte van de nieuwe gebouwen is maximum 25 meter.

Het openbaar onderzoek rond de plannen is gestart op 17 mei. Iedereen kan de documenten inkijken op de website van de provincie West-Vlaanderen. Op afspraak kan men ook terecht in het gemeentehuis van de gemeente Hooglede, om alles op papier in te kijken. Adviezen, bezwaren of opmerkingen kunnen ingediend worden tot en met 16 juli. Op maandag 7 juni was er een fysiek infomoment in de Hembyze. Slechts zeven geĂ¯nteresseerden kwamen luisteren naar de uitleg. Wellicht volgden velen de digitale toelichting via de website van provincie West-Vlaanderen.

(EV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.