https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Noodwoning Vredestraat 6 in Menen kreeg energiezuinige renovatie: “Van energielabel F naar label A”

Wout Maddens, Renaat Vandenbulcke, Frederick Vanmaele van ons Sociaal Huis, Simon Gruwez en Angelique Declercq, Schepen van Armoedebestrijding © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal heeft een woning van het OCMW tot energiezuinige noodwoning getransformeerd. Dat gebeurde in opdracht van het stadsbestuur en OCMW Menen.

“De hoekwoning in de Vredesstraat 6, in de wijk de Barakken, werd op zes maanden tijd omgebouwd van energielabel F naar label A en behaalt nu een E-peil van 28. De woning moet een voorbeeld worden voor de hele regio”, zegt RenovatieCoach Simon Gruwez.

Noodwoning

Tijdens het weekend van 2 en 3 oktober konden alle buurtbewoners, geïnteresseerden en mensen met plannen om hun woning energetisch te renoveren vrijblijvend een kijkje komen nemen. “Met dit initiatief vergroten we opnieuw het aanbod van noodwoningen in onze stad. Er wordt in Menen sterk ingezet op het verhogen van de woonkwaliteit en het voorkomen van dakloosheid. Noodwoningen zoals hier in de Vredesstraat bieden onderdak aan personen die plotseling niet meer over een eigen woning beschikken.”

“Zo’n situatie kan verschillende oorzaken hebben: brand, onbewoonbaarheid, uithuiszetting, het verplicht verkopen van eigendom of een proces van wat men ont-ankering noemt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een gezinsconflict. Vredestraat 6 is een ruime woning waar gezinnen tot 6 personen opgevangen kunnen worden”, aldus Schepen van Huisvesting Renaat Vandenbulcke.

Besparen

De totale investering van de werken koste circa 140.000 euro. In een periode van 6 maanden werd het gebouw volledig getransformeerd. De woning werd voorzien van, onder meer binnen- en buitenisolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, ventilatie en andere energiezuinige ingrepen.

“De stijgende prijzen voor gas en elektriciteit in combinatie met de stijging van prijzen voor bouwmaterialen zijn geen reden om op de rem te gaan staan wanneer je met verbouwplannen zit. Allemaal zaken die heel wat onnodige kosten kunnen vermijden. Op het einde van de rit kun je veel besparen door juiste keuzes te maken, offertes goed te analyseren en extra werken tot een minimum te beperken. En dan ben je bij de RenovatieCoach aan het juiste adres”, besluit voorzitter van Intercommunale Leiedal Wout Maddens.

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.