Nieuwe luxeappartementen in historisch PMS-pand vlakbij de Leieboorden in Kortrijk

© GF
© GF
Redactie KW

Op het President Rooseveltplein in Kortrijk komen binnenkort vijf nieuwe luxeappartementen in het vroegere gebouw van het PMS, het huidige CLB. De eerste bewoners zullen er begin 2022 hun intrek kunnen nemen.

Op het President Rooseveltplein verrijzen binnenkort vier nieuwe appartementen en een duplex penthouse. Het modernistische kantoorgebouw is een oorspronkelijk ontwerp van Poly Scherpereel, de architect die tal van neoclassicistische stadswoningen heeft uitgetekend in het centrum. Het pand kreeg vorm in 1970 en was tot begin de jaren ‘90 de plek voor het PMS. Daarna was onder andere het CAW er gevestigd, maar sinds enkele jaren stond het gebouw te verkommeren. In november startten de afbraakwerken en daarna wordt het pand getransformeerd in een duurzaam, energiezuinig en instapklaar appartementencomplex.

 © GF
© GF

Met de toekomstige invulling gaat de geschiedenis van het gebouw niet verloren, verzekert de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group. In plaats van het volledig te slopen en te vervangen door een nieuwbouw, koos de projectontwikkelaar bewust voor een reconversie. “Zo zetten we in op duurzaam bouwen en houden we tegelijk vast aan de historische elementen van het pand”, zegt Kathleen Dewulf, managing partner Global Estate Group. Het nieuwe ontwerp is van de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Voor het interieur wordt samengewerkt met de interieurarchitecte Stephanie Laporte.

“Dit project is een mooi voorbeeld van herbestemming van het bestaande patrimonium en van duurzaam bouwen. De kwaliteiten van het oude gebouw worden ook gerespecteerd. De voorgevel, getypeerd door brutalisme-architectuur, krijgt een hedendaagse toets en zal zo zelfs beter tot zijn recht komen. Residence Roosevelt 12A wordt een meerwaarde voor het gezellige en groene President Rooseveltplein met zijn statige bomen”, zegt Wout Maddens, Kortrijkse schepen van Wonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier