Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik heeft de oude wijkschool in het begin van de Laagweg in Wervik aangekocht voor een cohousingproject. Inwoners van onder meer wijk De Riemeers verhuizen nu naar hier. De woningen worden gebruikt voor sociale huisvesting.
Destijds kwam het idee voor een cohousingproject met veertien woningen, een grotere gedeelde ruimte en groenzone ook onder de aandacht. De oude school in kwestie werd grondig en keurig gerenoveerd en is nu klaar om bewoond te worden.
Garages en loods
Bij het concept cohousen delen verschillende bewoners bepaalde ruimtes. In het geval van !Mpuls heeft iedereen een eigen huis met een kleine tuin en de bewoners delen een grotere groenzone en één grote, gemeenschappelijke ruimte die als noodwoning kan fungeren.
Er is nu ruimte gemaakt voor vier woningen en twaalf appartementen met verschillende capaciteiten. Ook zijn er 27 garages en een loods voorzien. Op die manier wordt er zuinig omgesprongen met bouwgrond. Het doelpubliek waren oorspronkelijk gezinnen of alleenstaanden, maar uiteindelijk nam dit een hele andere wending.
Sociale woningen
Steve Dejan (Team 2030) informeerde tijdens de gemeenteraad over de private woonprojecten die !Mpuls opkocht en zo kwam ook de school ter sprake. Steve kaartte het hoge percentage sociale woningen aan in Wervik. “We zitten met een aandeel sociale huurwoningen van 11,7% al ver boven de vereiste quota die voorgeschreven is door Wonen Vlaanderen”, zegt Steve.
“In vergelijking met 8,2 % in Zuid-West-Vlaanderen, de 6,3% in West-Vlaanderen en de 5,9 % in het Vlaams Gewest is dit een hoog cijfer. Waarom zouden we dan jonge gezinnen of de private markt dit mooie project ontnemen?”
“Geef kansen aan de jonge gezinnen die niet in aanmerking komen voor sociale huisvesting maar hier hun roots hebben, jaag ze niet weg” – raadslid Steve Dejan
Steve stelt zich veel vragen bij de manier waarop sociale huisvesting wordt georganiseerd in Vlaanderen. “Is het aan Wervik om koploper te blijven in het aanbieden van sociale huisvesting of laten we deze eer eens aan de Vlaamse gemeenten die achterblijven?”
“Moeten we er niet voor zorgen dat betaalbare huisvesting ook toegankelijker wordt voor onze jonge gezinnen die omwille van de inkomensgrens net niet in aanmerking komen voor sociale huisvesting? Is budgethuren dan geen beter alternatief voor de jonge gezinnen die hun nest proberen te creëren binnen een op heden steeds duurder wordende private huurmarkt?”
Oude schoolgebouw
Steve wees tijdens de gemeenteraad van 4 juni al op de noodzaak van nieuwe wijken in Wervik om de verdere groei en ontwikkeling te bevorderen. “Dit is cruciaal om zowel huidige bewoners in Wervik te houden als om nieuwe gezinnen uit de omgeving aan te trekken. Naast de door mij genoemde ontwikkelingsmogelijkheden (onder meer in de Hansbekestraat tegen de Leie, red.) zijn er gelukkig ook private investeerders die in Wervik investeren.”
“Een mooi voorbeeld hiervan is de renovatie van het oude schoolgebouw op Laag-Vlaanderen. Maar tot mijn grote verbazing lees ik in de verslagen van !Mpuls dat men dit project heeft opgekocht met de bedoeling om deze woningen voor sociale verhuur in te zetten. Dit wordt gerechtvaardigd met het argument dat er op De Riemeers ongeveer vijftien woningen zullen verdwijnen na de renovatie van deze site.”
“Er wordt echter niet vermeld dat er bijvoorbeeld in de verdichting van de Dourdanwijk (in Geluwe, red.) al negen woongelegenheden zijn bijgekomen en dat er door de aankoop van Triamant ook tientallen sociale woningen zijn toegevoegd. Als we daarnaast ook de verdichtingsgolf in de wijk Het Park en de Christuslaan meenemen, dan lijkt de aangehaalde reden volledig ongegrond.”
Vreemde instroom
Het aandeel sociale huur is voldoende en de zeer strenge lokale bindingsvoorwaarde versterkt dit. Volgens Steve is er immers te veel ‘vreemde’ instroom. Een bijkomend sociaal aanbod zal dit laatste enkel aanmoedigen. “Geef kansen aan de jonge gezinnen die niet in aanmerking komen voor sociale huisvesting maar hier hun roots hebben, jaag ze niet weg. Een sterkere verankering zal zorgen voor een sterkere identiteit van onze stad in plaats van de desintegratie die zich heden volop manifesteert.”
Schepen van Wonen Yves Obin reageert kordaat. “Deze materie is geen bevoegdheid van het schepencollege”, reageert Obin. “We vragen !Mpuls het aantal sociale woningen niet te laten stijgen. Vandaar dat er op De Riemeers na de sloop ter vervanging minder nieuwe woningen worden voorzien, maar meer groen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier