https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Megawoonproject in Merkem voorlopig uitgesteld: “Infomoment kwam te vroeg”

De nieuwe sociale woningen zouden op dit terrein komen. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

Volgens de N-VA-opossitie in Houthulst zijn veel inwoners van Merkem ongerust over plannen om meer dan 100 sociale woningen te bouwen in hun dorp. Burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) sust de gemoederen door te wijzen op enkele vertragingen in het dossier.

Al in april 2019 waren er geruchten dat sociale huisvestingsmaatschappijen De Mandel en IJzer en Zee zouden samenwerken om 100 à 120 sociale woningen te realiseren in de Houthulstse deelgemeente Merkem. In maart dit jaar vond een digitale infovergadering daarover plaats. Er werd aangekondigd dat het woonuitbreidingsproject ‘De Elf Gemeten’ zou heten en dat het om in totaal 108 woningen ging gaan.

Sindsdien bleef het stil in het dossier. Tot N-VA op de gemeenteraad van vorige week donderdag naar een stand van zaken polste. “Het gaat de ronde dat het project uitgesteld zal worden. Na de infovergadering hebben zich heel wat mensen kwaad gemaakt”, zegt gemeenteraadslid Julie Descheppere (N-VA). “Er waren veel vragen via mail verstuurd, maar heel weinig van die vragen werden beantwoord, wat natuurlijk voor heel wat frustratie zorgde bij sommige inwoners. We vragen dan ook vooral dat er in eerste instantie meer duidelijkheid wordt verschaft.”

Dit biedt tijd om het dossier grondiger te bekijken

Burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) bevestigt dat er enkele vertragingen zijn. “Aanvankelijk waren het twee woonmaatschappijen die dat project gelanceerd hebben, maar nu moet er overgegaan worden naar één woonmaatschappij. Dat is één van de gevolgen van de regiovorming van minister Bart Somers. Zo staat het dossier automatisch on hold.”

Schets niet rijp

“Mijn eerste boodschap is dat er voorlopig geen nieuws is en dat het verhaal van vroeger niet meer helemaal standhoudt, namelijk dat het enkel voor sociale woningbouw zou zijn en dat twee woningmaatschappijen hiervoor gaan samenwerken”, vervolgt de burgemeester. “De infovergadering van maart waar we met z’n allen op aangedrongen hebben, meerderheid en oppositie kwam eigenlijk veel te vroeg”, aldus Hindryckx.

Dat het project even in de koelkast gestopt wordt is volgens de burgemeester geen slechte zaak. “Het geeft ook wat tijd om het grondiger te bekijken. Is 120 te veel of niet? Kunnen er meer koopkavels aangeboden worden? Kan het een gemengd project worden? Ik begrijp de ongerustheid bij de mensen in Merkem, maar ik denk dat tijd in ons voordeel speelt”, besluit burgemeester Hindryckx.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.