Meest energiezuinige woonbuurt van Waregem schiet uit de startblokken: “Werken aan klimaatvriendelijke toekomst”

(foto LV)
Redactie KW

Ontwikkelaars Steenoven en Eribo realiseren een nieuw duurzaam project: Vivehof. Aan de Spoorweglaan in Sint-Eloois-Vijve worden verschillende energiezuinige woningen gebouwd. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) legde op donderdag 18 november de eerste steen.

De Vlaamse regering besliste dat nieuwbouwwoningen vanaf 2026 niet langer met aardgas mogen verwarmd worden. Daarmee wil men de CO2-uitstoot sterk verminderen en de inwoners minder afhankelijk maken van de fluctuerende gasprijzen. Projectontwikkelaars Steenoven en Eribo spelen nu al in op die beslissing. In Sint-Eloois-Vijve realiseren beide bedrijven het woonproject ‘Vivehof’.

De 34 woningen die op de site aan de Spoorweglaan verrijzen, mogen de meest energiezuinige woningen van Waregem worden genoemd. Elke woning wordt uitgerust met een warmtepomp, die elektrisch gestuurd wordt door zonnepanelen. Een performante isolatieschil maken het technische plaatje compleet.

“Wie hier een woning koopt, zal bijna geen energiekosten hebben”, vertelt Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven. “Bovendien betalen de nieuwe bewoners vijf jaar lang geen onroerende voorheffing, omdat we net zo energiezuinig bouwen.”

Oase van groen

Vivehof moet een oase van groen worden. De nieuwe woningen worden ingebed in een parkomgeving rond een centraal, groen plein. Daarnaast krijgen wagens een eigen carport aan de rand van de site. Daarin zal ook een fietsenberging geïntegreerd worden.

“Het is goed wonen, leven en werken in Waregem”, vindt schepen van WAGSO Kristof Chanterie (CD&V). “Met dit woonproject werken we aan een klimaatvriendelijke toekomst en ontstaat er extra betaalbare huisvesting voor jonge Waregemnaars. Door de samenwerking met het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (WAGSO) zijn de bouwgronden in Vivehof liefst 41 procent goedkoper dan in vergelijkbare nieuwbouwprojecten.”

Twee modelwoningen

Steenoven en Eribo willen een eerste reeks woningen afwerken tegen midden 2022. “Met twee afgewerkte modelwoningen geven we kandidaat-kopers een goed beeld van het project”, zegt gedelegeerd bestuurder van Eribo Pieter Vandewiele.

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.