Meens belfort is uit de stellingen

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een belfort in de stellingen, het was het beeld waar de Menenaren de afgelopen maanden hebben mee moeten leven. Afgelopen weekend kwam een einde aan het bizarre zicht en maakten de inwoners van de grensgemeente kennis met de tweede jeugd van het iconische monument. “De officiële vlag wappert opnieuw met trots bovenop het UNESCO monument” klonk het bij een trotse burgemeester.

In november vorig jaar werd het startsignaal gegeven voor een complete renovatie van het belfort. De statige dame, die in lang vervlogen tijden dienst deed als uitkijkpost, was al een tijdje een deel van haar glorie kwijt. Een renovatie drong zich op maar het stadsbestuur koos voor een grondige aanpak. “Het van bij de start de visie van het stadsbestuur geweest: die van de complete renovatie” klinkt het bij Schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke.

Geen lapmiddelen

“We wilden niet de piste van het laagje verf en wat lapmiddelen gaan bewandelen maar kozen voor een doortastende aanpak. Zowel de buiten- als de binnenkant werden volledig gerenoveerd en zelfs de kleinste details werden onder handen genomen. Van nieuwe verlichting tot een nieuwe werkplek voor de beiaardier, Menen koos voor een duurzaam project dat onverwachte kosten moet vermijden. De gerenoveerde binnenruimtes kunnen op die manier bezoekers op een veilige manier ontvangen en kunnen ook worden gebruikt voor toekomstige exposities.”

Schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem bewonderde dan weer het oog voor detail dat tijdens de renovatie als een rode leidraad door de werken liep. “De precieze kleuren voor het wapenschild of de restauratie van pestbeeld uit 1613? Het vroeg de inzet en expertise van alle betrokken partijen” vertelt ze. “Als stadsbestuur is het een eer om dit project te hebben kunnen verwezenlijken. De werken waren net op tijd afgerond om onze inwoners tijdens de Open Monumentendag reeds kennis te laten maken met deze symbolische plek.”

Niet meer te laat thuis

Onder ruime belangstelling knipten de burgemeester en beide bevoegde Schepenen het lint door, waarmee het vernieuwe belfort officieel werd geopend. “De uurwerken zijn opnieuw van ver te zien, waardoor ze niet meer als excuus kunnen worden gebruikt voor een laattijdig thuiskomen” grapte Schepen Vandenbulcke nog, terwijl hij de eerste bezoekers naar boven loodste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier