Mandelwijk in Meulebeke krijgt 17 nieuwe sociale woningen

Redactie KW

Langs de Gezelle- en Mandellaan worden binnenkort 14 sociale woningen gesloopt. In plaats daarvan komen er 17 nagelnieuwe energiezuinige huurwoningen. Het gemeentebestuur zorgt voor een financiële tussenkomst van ongeveer zestig procent.

Tijdens de meest recente gemeenteraad werd de aanleg van de wegen-, riolerings- en omgevingswerken in de Mandelwijk besproken, meer bepaald in de Gezelle- en Mandellaan. Daar gaan in totaal 14 sociale woningen tegen de vlakte om plaats te maken voor 17 nieuwe energiezuinige huurhuizen. Ook het pleintje dat uitgeeft op de Mandellaan zal een grondige facelift ondergaan. Het verbouwingsproject wordt gerealiseerd door huisvestingsmaatschappij De Mandel.

De woningbouw kende in de tweede helft van de twintigste eeuw een enorme bloei in onze gemeente. De Roeselaarse bouwmaatschappij De Mandel bouwde in een kwarteeuw maar liefst een 300-tal woningen. De Tuinwijk en de Spoorweglaan werden verder uitgebreid. Aan het begin van de zestiger jaren zag de Mandelwijk het levenslicht. Kort daarna volgden de huizen in de Rodenbachlaan. In 1965 werd de eerste steen gelegd voor Bloemenhove, de woonwijk voor senioren, in opdracht van het OCMW.

De 34 aanleunappartementen van Residentie Karel Van Mander in de Karel Van Manderstraat vormen een van de meest recente realisaties van De Mandel. Binnenkort vervangt De Mandel dus ook 14 oude huurwoningen in de Gezellelaan en Mandellaan, omdat die niet meer voldoen aan de huidige regelgeving.

Meerwaarde

Nicolas Vandewalle van bouwmaatschappij De Mandel licht de plannen toe: “Zes woningen in de Gezellelaan worden vervangen door zes huurwoningen met twee slaapkamers en één huurwoning met vier slaapkamers. Verder worden er vier woningen in de Gezellelaan vervangen door vier energiezuinige huurwoningen elk met vier slaapkamers. Voor ieder woning is er een parkeerplaats voorzien. De woningen hebben ook een private tuin met een fietsenberging. Alle woningen zijn energiezuinig dankzij een doorgedreven isolatie en door plaatsing van zonnepanelen op het dak.”

Ondanks de verdichting integreert dit project perfect in de omgeving en zorgen de nieuwbouwwoningen voor een duidelijke meerwaarde, verzekert Vandewalle. “In de Mandellaan worden de vier grote woningen aan het pleintje vervangen door vijf huurwoningen met drie slaapkamers en één grote woning met vier slaapkamers. Vanzelfsprekend is het zo dat de huidige huurders de eerste kans krijgen om hun nieuwbouwwoning terug te betrekken.”

Burgemeester Dirk Verwilst: “Het middenpleintje wordt heraangelegd en vergroot. Gezien er maar één aansluiting op de Mandellaan voorzien is, komt er zo meer ruimte voor groen en parkeerplaatsen. Zo zal er een veilige en groene binnenplaats ontworpen worden waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.