Kasteeltje ‘Villa Emma’ in De Panne ruimt dan toch plaats voor project ‘betaalbaar wonen’

lnr Jari Vervaque, Bram Haerhout en Peter Balcaen van Immo Albatros.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
lnr Jari Vervaque, Bram Haerhout en Peter Balcaen van Immo Albatros.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Er is heel wat heisa geweest over de site in Adinkerke aan het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort waar Immo Albatros eindelijk zijn slag heeft thuisgehaald om er een nieuwe woonwijk op te trekken. Het Kasteeltje ‘Villa Emma’ dat decennia een iconische blikvanger in het landschap was, werd recent gesloopt en moest het onderspit delven voor ‘Woonwijk Zoetwaterlande’.

Sommige Pannenaren betreuren het dat met Villa Emma weer een mooi stukje historisch erfgoed verdwijnt, maar het was geen beschermd monument. Op de sociale media spuien anderen hun ongenoegen dat er geen inspraak is geweest rond het al dan niet slopen van het kasteeltje.

Kansen voor jonge gezinnen

Burgemeester Bram Degrieck weerlegt deze kritiek: “Er is openbaar onderzoek geweest, de verkaveling werd voorgesteld en goedgekeurd in gemeenteraad. De vergunning volgt automatisch uit verkaveling. Zo moeilijk is dat niet en veel geheimdoenerij is er niet aan. Inderdaad jammer voor Emma, maar op zich goed nieuws voor enkele tientallen potentiële jonge gezinnen die hier de kans krijgen om een betaalbare woning te kopen .”

“Woonwijk Zoetwaterlande is niet de zoveelste verkaveling met meergezinswoningen aan de kust, maar een baanbrekende operatie aan de Westkust waarmee we tegemoet komen aan de prangende vraag naar betaalbare woningen voor jonge gezinnen”, zegt Bram Haerhout van Immo Albatros.

Huis van de toekomst

“In Zoetwaterlande koop je een huis van de toekomst. Er worden in totaal 41 piekfijne BEN-woningen gebouwd met alle comfort, die voldoen aan strenge isolatienormen. BEN staat voor ‘bijna energieneutraal’. Elke woning is uitgerust met zonnepanelen, een regenwaterput… Het BEN-label levert je een lagere energiefactuur op . Tel daarbij het recht op enkele premies. Zo krijg je korting op je onroerende voorheffing en maak je aanspraak op een voordelige energielening. Een aantal banken zal bovendien een gunstiger woonkrediet toestaan. En tot slot help je Moeder Natuur ook een handje.

De fonkelnieuwe woonwijk in Adinkerke wordt opgetrokken op het perceel tussen de Kasteelwijk en het Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort. “Een eilandje van rust, genesteld in het groen, met een idyllisch zicht op het water, waar beleving centraal zal staan”, promoot Bram Haerhout zijn project. “Rustig gelegen en toch liggen strategische verkeersknooppunten en de zee vlakbij. De wijk ligt op wandelafstand van school, winkels en centrum. Met de auto, het openbaar vervoer of te voet, via de voetgangersbrug.

Eerste fase met tijdelijke gunstregeling

Dit jaar nog starten de werken aan de eerste fase, met de bouw van twaalf woningen, met elk drie slaapkamers en twee badkamers, privéparkeerplaats en/of garage en… Alle woningen worden opgetrokken met hoogkwalitatieve materialen en bieden een uniek zicht op het water en de typische flora. normen . De twaalf woningen van Fase 1 komen in aanmerking voor een tijdelijke gunstregeling met een verlaagd btw-tarief van 6%.

Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet het huis dat je aankoopt je enige eigendom zijn en je moet er minstens 5 jaar wonen. Het verlaagde btw-tarief is geldig tot eind 2022. Of de gunstregeling verlengd wordt door de overheid, is momenteel koffiedik kijken. Haast en spoed is dus, voor één keer, wel goed.”

Voorts gaat er heel veel aandacht naar een fijne buurtbeleving ”, vervolgt Bram. “Woonwijk Zoetwaterlande wil een sfeervolle en verkeersveilige buurt zijn, met groene accenten, zitbanken, beperkte wegenis, kleine speelpleintjes en leuke picknickplekjes.” De woningen hebben een oppervlakte van 108 m² tot 407 m² en de prijzen starten bij 285.000 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.