Izegemse watertoren heeft een nieuwe eigenaar die gebouw wil gebruiken voor verhuur aan telecomoperatoren

De Izegemse watertoren situeert zich in de Zwingelaarstraat.
De Izegemse watertoren situeert zich in de Zwingelaarstraat.
Wouter Vander Stricht

De watertoren in de Izegemse Zwingelaarstraat stond al vijf jaar te koop en heeft nu een nieuwe eigenaar. Asteria Infrastructure kocht de toren vooral met oog op de verhuur van de infrastructuur aan de telecomoperatoren die er hun masten op installeren.

Het perceel waar de toren op gebouwd is, werd door de Nationale Maatschappij der Waterleidingen (NMDW) gekocht in 1939. De toren werd gebouwd in 1947, met een kuipinhoud van 600 m². De laatste renovatie van de Izegemse watertoren dateert van 1998. In 2015 besliste De Watergroep het perceel te verkopen, gezien de watertoren al jaren niet meer in gebruik was. De toren werd uit dienst genomen omdat zijn functie overgenomen was door pompen in de waterproductiecentra. Het perceel werd begin 2016 te koop gesteld en stond sinds 2018 te koop via de vastgoedwebsite van de Vlaamse overheid.

Geen andere functie

Na vijf jaar is nu dus een koper gevonden. Asteria Infrastructure is een bedrijf dat torens of andere locaties opkoopt en onderhoudt om er telecommasten op te (laten) plaatsen. Die locaties worden verhuurd aan de drie grote operatoren die in ons land actief zijn. Asteria werkt over heel Europa, maar heeft nu ook in Izegem een watertoren in bezit. “De drie grote Belgisch operatoren, Telenet, Proximus en Orange, hadden hun masten al staan op de watertoren. Op dat vlak zal er dus niet veel veranderen”, zegt woordvoerder Toon Diegenant. “Wij zullen nu ook instaan voor het onderhoud van de toren.”

Een andere en extra functie krijgt het gebouw niet. “Dat hebben we uiteraard uitvoerig onderzocht, maar het gebouw leent zich daar niet echt toe.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.