Ingelmunster krijgt een ‘Park aan het water’

De site voor de Valora-toren wordt een mooie groene long. (gf)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Nu de Brigandsbrug in gebruik is genomen, kan men werk maken van de terreinen onder en naast de brug om die te voorzien van veel groen en te gebruiken voor recreatie. Van zodra de vergunningen in orde zijn, kunnen de aanpassingswerken starten.

Onder de noemer ‘Park aan het water’ wil het bestuur werk maken van een uitgestrekte groene long in het centrum van Ingelmunster. Tijdens een participatieproject konden de bewoners hun suggesties, tips en visie over dit project doorgeven. Op basis van de resultaten werkte landschapsarchitect Bruno Bossaert een concreet inrichtingsplan uit.

Aan de zuidkant van het kanaal – kant station – komt er een groen geïntegreerd skatepark. Op deze locatie – net naast de Brigandsbrug – kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust skaten, steppen of skeeleren. Daarnaast is er een speelzone met kleine heuveltjes voorzien en een open groene vlakte om te ravotten. Vanop deze plek vertrekt een fiets- en wandelverbinding tot aan de Vaartstraat.

Tussen de appartementen in de Broekhoek en de Vaartstraat zullen jong en oud kunnen bewegen en sporten met een beweegbank. In de omgeving van het speelbos zorgen kleine aanpassingen voor een betere toegankelijkheid.

Hindernissenparcours

Langs de noordoevers van het kanaal wordt de fietsverbinding tussen Ingelmunster en Emelgem verder doorgetrokken. Tussen de Brigandsbrug en de Nijverheidsstraat moet het asfalt plaats maken voor een waterdoorlatend pad waar wandelaars, joggers en recreatieve fietsers in een oase van rust hun weg verder kunnen zetten. Dit pad zal verder doorlopen tot aan het waterzuiveringsstation.

Vanaf de Nijverheidsstraat loopt er parallel een hindernissenparcours met wasbord voor mountainbikes en fietsers. Ter hoogte van de grote zwaaikom komen extra picknickbanken, die toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel. Via kleine ruimtes vlakbij het water kunnen vissers er in alle rust hun sport beoefenen.

De zone rond de Valoratoren krijgt natuurlijk ook een groene inrichting. Met een open en toegankelijk plein, picknickbanken en een speelzone.

“Een blauwgroene ader, pal in het centrum van de gemeente. Het is een uniek gegeven dat we ten volle willen exploiteren. Aan beide kanten van het kanaal zetten we maximaal in op beleving, recreatie en ontspanning”, zegt schepen Jan Rosseel.

“Met deze globale aanpak komen zowel jong als oud aan hun trekken. Iedereen wandelt, fietst en geniet mee in dit uniek stuk natuur.” Nu het herinrichtingsplan helemaal klaar is, volgt het aanvragen van de nodige vergunningen. Van zodra deze in orde zijn, kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Opwaardering

Het gemeentebestuur is trots over deze plannen. Maar hoe zit het met de buurtbewoners? Johan Calleeuw en Karin Claerhout wonen nog maar één jaar in een nieuwbouwappartement op het Stationsplein 4, nabij de groene long.

“Dit zal een serieuze opwaardering worden voor Ingelmunster, vooral waar vroeger de bouwstoffen Desmet zat. Ik was geschrokken dat er een skatepark kwam, iets wat bij het sportpark hoort. Nader bekeken is het geen slecht idee om dat hier te leggen, zodat er sociale controle is van voetgangers op de Brigandsbrug en langs de jaagpaden.”

“Ik had gedacht dat er onder de brug meer een parkfunctie zou komen, maar het beheer werd toegewezen aan Natuurpunt. Maar naar ik vernam wordt ook deze site mooi ingekleed.”

Dirk en Martine Desplenter-Defreyne wonen op de vierde verdieping van de Valoratoren in de Waterstraat 2-0401 en kijken uit op de site Desmet, die in het nieuwe project een speelzone krijgt en waar er ook picknickbanken zullen staan.

Martine was op deze bijeenkomst aanwezig. “De omgeving zal veel veranderen voor ons appartementsblok. Er komt veel groen en dat is dus ideaal om ook vanop ons terras naar buiten te kijken. Mijn man en ik zijn alvast heel tevreden over deze plannen.”

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.