Historische villa Bel-Age wordt omgebouwd tot appartementsgebouw

Bouwonderneming Deleersnyder hoopt om in 2023 het project af te ronden. © JF
Redactie KW

De oude villa Bel-Age krijgt een nieuwe invulling. Na woonhuis, dokterspraktijk en bejaardentehuis is bouwonderneming Deleersnyder momenteel hard aan het werk om de villa om te bouwen tot een appartementsgebouw. “De buitenkant blijft bewaard en binnenin komen zes appartementen”, weet Joyce Deleersnyder.

Bel-Age, Villa Canteclaer, Villa des Roses… Het statige, oude gebouw langs de Oeselgemstraat heeft doorheen de tijd veel verschillende namen en invullingen gekregen. Het bouwjaar dateert van 1911.

“Maria Versele liet de woning bouwen, zij was de oudste zus van Alfred Versele, de stichter van brouwerij Anglo-Belge”, vertelt Vincent Versele, achterkleinzoon van Alfred.

“Maria is nooit getrouwd en bleef samen een andere broer op de ouderlijke hoeve in Oeselgem wonen. Later liet zij een nieuwe woning bouwen in de Oeselgemstraat in Zulte, genaamd Villa des Roses. In 1911 ging ze er samen met haar broer, een dienstmeid en twee knechten wonen.”

Nieuwe woning

“Op latere leeftijd liet ze de villa over aan haar neef en petekind, dokter Joseph Vanderschueren. Hij was de zoon van Alfred Vanderschueren, de eerste dokter van Zulte. De oudere generatie kan hem nog kennen als ‘het oud dokteurke’. Dokter Joseph doopte de villa om tot Villa Canteclaer en hield er zijn hele leven praktijk.”

“Maria verhuisde naar een kleinere woning die ze aan de overkant van de straat liet bouwen. Naast Villa Canteclaer liet ze nog een woning bijbouwen voor het personeel. Maria was een heel actieve vrouw en sociaal voelende vrouw, ze richtte de Zultse afdeling van de KVLV op en leidde die tot aan haar dood in 1942.”

Toen ook dokter Joseph en zijn vrouw overleden waren, werd Villa Canteclaer verkocht en ingericht als home voor senioren. In 2019 kwam ook dat verhaal ten einde en de villa werd opnieuw verkocht, deze keer aan bouwonderneming Deleersnyder.

Beschermd gebouw

“Wij zullen het oude woon-zorgcentrum in een nieuw jasje steken”, zegt Joyce Deleersnyder van bouwonderneming Deleersnyder. “Wij hebben in het verleden ook de oude brouwerij Damberd in Olsene omgebouwd tot lofts. Net als Damberd is ook Bel-Age beschermd, dat zijn uitdagende bouwprojecten maar door het succesvolle project in Damberd zien we dit zitten.”

Door de beschermde status zal de buitenkant van de villa volledig bewaard blijven maar binnenin gaat alles eruit om zes appartementen te kunnen bouwen. “We zullen wel enkele elementen en de sfeer van de villa proberen te bewaren. Naast de villa zullen we een modern woonblok plaatsen om een mooi woonpark te creëren. Daaronder komt een ondergrondse parking, achter de villa voorzien we ook parking met de garageboxen. In de oude personeelswoning komen twee woningen. We willen er een mooi domein van maken met veel groen”, besluit Joyce. “We mikken op voorjaar 2023 om het project volledig af te hebben, daarna worden de appartementen te huur aangeboden.”

(JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.