https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Het Blauwhuis zwaait dit weekend voor het eerst de deuren open: “Ons kasteel wordt een internationale hotspot”

Jan Romel voor ‘zijn’ kasteel Blauwhuis. “Traditie en innovatie gaan hier hand in hand”, zegt hij. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Met de kunst- en wijnproeverij Izovino wordt het gerenoveerde kasteel Blauwhuis voor het eerst weer in gebruik genomen. Tot grote tevredenheid van bouwheer Jan Romel, die hiermee zijn magnum opus zo goed als afgerond ziet. “We steken onze ambities niet onder stoelen of banken”, zegt hij. “Het Blauwhuis moet in binnen- én buitenland een ronkende naam worden.”

Het kasteel Blauwhuis en het bijhorende domein draagt een rijke geschiedenis met zich mee. De eerste vermelding dateert van 1544 en sinds 1981 is het huidige gebouw als beschermd monument erkend. De voorbije jaren raakte het echter steeds meer in verval. Tot Jan Romel, zaakvoerder van onder andere het gelijknamige bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar Urbes, het kasteel in mei 2018 aankocht.

Het Blauwhuis opnieuw in zijn oude glorie herstellen, bracht een prijskaartje van om en bij de zeven miljoen euro met zich mee, maar Jan Romel had één groot doel voor ogen: de plek opnieuw de grandeur van weleer bezorgen en er tegelijk een ontmoetingsplaats voor culturele en volkse activiteiten van maken.

We zorgen voor luchtkwaliteit te vergelijken met het centrum van een dichtbegroeid bos

Midden 2019 gingen de omstandige renovatiewerken van start, dit weekend wordt de gelijkvloerse verdieping in gebruik genomen.

Iets wat Jan Romel bijzonder tevreden stemt. “Hier heb ik lang naar uitgekeken, ja”, glundert hij. “Het Blauwhuis is vanaf nu een ultramodern pand, maar binnen de muren van een eeuwenoud gebouw. Traditie en innovatie gaan hier hand in hand.”

Luchtventilatie

Dat de herbestemming een huzarenstukje was, steekt de 58-jarige topondernemer niet onder stoelen of banken. Ik zit ondertussen zo’n veertig jaar in het vak, maar dit was een van de meest uitdagende en belastende projecten uit mijn loopbaan. Zo goed als elke dag werden we met een nieuwe kwestie geconfronteerd. Wanneer je huiszwam of heel wat andere problemen ontdekt, moet je erg snel schakelen. Vlug handelen vraagt energie, maar onderscheidt diegene die het kunnen van de rest. Snelheid, inzet, onderzoek en alles in vraag stellen is de basis van alles. Het cultiveren tot nadenken is zalig.”

“Wie een oude woning koopt, krijgt enkele verborgen gebreken voorgeschoteld, hier gaat het over een veelvoud ervan. Maar die vele hindernissen hielden ons ook scherp. Hier steekt alle kennis en ervaring van mezelf en enkele bijzondere onderaannemers in. Het Blauwhuis wordt vermoedelijk mijn visitekaartje. Neem nu ons luchtventilatiesysteem. Via ionisatie zorgen we voor een luchtkwaliteit die te vergelijken is met het centrum van een dichtbegroeid bos. Die technologie passen we ook in onze bouwproject Blauwpoorte, pal naast het Blauwhuis, toe. Wie in het kasteel of Koetshuis vertoeft, ondergaat een gratis gezondheidskuur. Fijn stof, schimmels, bacteriën en virussen worden geëlimineerd.”

Bar Altaar

De gelijkvloerse verdieping opent dit weekend de deuren, de rest van het kasteel volgt eind november. Het kasteel is ook uitgerust met een volledig ingerichte grootkeuken en een uitgebouwde bar. “Ook de beroemde rotonde hebben we in ere hersteld – inclusief het bladgoud – en de historische trappenhal fonkelt als nooit tevoren. De kapel van de familie de Pélichy hebben we dan weer omgevormd tot Bar Altaar, een stijlvolle cocktailbar.”

Kantoorruimtes

De eerste en tweede verdieping worden de komende weken verder ingericht als kantoorruimtes. “We voorzien vijftien units en ook Urbes zal hier zijn hoofdkwartier krijgen. De interesse daarvoor zwengelt stilaan aan. We willen focussen op creatieve ondernemers en starters die elkaar van hieruit kunnen versterken. We willen hier graag een samenwerking aangaan met hogescholen of universiteiten.”

Het Blauwhuis moet binnen afzienbare tijd tot ver buiten de Izegemse stadsgrenzen een begrip zijn, stelt Jan. “We willen onze stad op de kaart zetten, maar tegelijk een internationale hotspot worden. Het Blauwhuis is een grote inspanning geweest en die wil ik met zoveel mogelijk mensen delen. Zowel culturele hoogstaande activiteiten als pure volksfeesten, zoals Izegem Koers, moeten hier een plek hebben.”

“Ondertussen is een prachtig idee aan het broeden dat elk jaar minstens één keer in het park en kasteel zou kunnen doorgaan. Het wordt volks, zuiders en ontspannend, aangevuld met heerlijke beats. Als het de eerste keer een succes wordt, kunnen we het zelfs vier keer per jaar laten plaatsvinden. Daar willen we begin volgend jaar meer nieuws over lossen.”

Alle info over Izovino op www.izovino.be.

www.blauwhuis.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.