https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen toekomst meer voor Izegemse Paterskerk: gebouw wordt gesloopt

De Paterskerk wordt gesloopt. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De kogel is dan toch door de kerk: de Paterskerk gaat begin volgend jaar dan toch tegen de vlakte. Die plannen rijpten al eventjes, maar woonzorgcentrum ’t Pandje zette die even op pauze om te kijken of er met hulp van een private partner een herbestemming mogelijk was. Dat is echter niet het geval, al zou de kapittelzaal mogelijk wel nog bewaard kunnen blijven.

De laatste drie paters Kapucijnen verlieten het domein 2014 en in datzelfde jaar volgde ook de ontwijding van het 121 jaar oude gebouw. Het kapucijnenklooster ging al eerder tegen de vlakte om plaats te ruimen voor een nog niet nader bepaald project van een bouwpromotor, maar de Paterskerk zelf bleef voorlopig staan. Er rijpten al even plannen voor een sloop, maar die werden op pauze gezet om af te wachten of er een herbestemming in samenspraak met de bouwpromotor mogelijk was. “Dat blijkt nu niet het geval te zijn”, zegt directeur van woonzorgcentrum ’t Pandje Maarten Dejonghe.

’t Pandje beschikt al over een sloopvergunning en -plan. “Dat betekent dat niets de sloop van de kerk nu nog in de weg staat. Het gebouw is voor ons te groot en niet praktisch om te herbestemmen. Enkel een gascabine die nu nog wat onfortuinlijk in het midden van de kerk aanwezig is, stelt een sloop uit.”

Stabiliteit

Ondertussen is wel de sloop begonnen van een oud gedeelte van het woonzorgcentrum, nu er vorig jaar een nieuwbouw in gebruik werd genomen. “Zodra dat gebeurd is, gaan we daar een nieuwe gascabine plaatsen en kan Fluvius beginnen met het verwijderen van de oude gascabine en de leidingen. We hopen dat dit begin januari kan gebeuren, waarna de sloop kan volgen.”

’t Pandje hoopt wel nog de oude kapittelzaal te kunnen bewaren. “Al hangt dat af van een reeks factoren af, niet in het minst de kosten die dat met zich zouden mee brengen. Ook de stabiliteit van het gebouw bij de sloopwerken zal daar een rol in spelen. Is het kostenplaatje niet te groot en valt de zaal te recupereren, dan kan er misschien een polyvalente zaal van gemaakt worden. Op de vrijgekomen plaats van de Paterskerk zouden we graag een parkruimte in eigen beheer voorzien, waar de inwoners even op adem kunnen komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.