https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

GB-gebouwen in Moorslede worden administratief centrum

We herkennen het voltallige college met Jurgen Deceuninck, Sherley Beernaert, Kristof Vanderstichele, Geert Vanthuyne, Nessim Ben Driss, Benedikt Vallaey en burgemeester Ward Vergote. (foto JS) © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De gemeente heeft de oude GB-gebouwen aan de Poststraat in het centrum van Moorslede gekocht. Het is de bedoeling dat het voormalige grootwarenhuis gesloopt wordt en er de volgende legislatuur een nieuw administratief centrum komt. Het huidige gemeentehuis zou in de toekomst nog gebruikt worden voor ceremoniële aangelegenheden.

Het huidige gemeentehuis in Moorslede heeft dan wel een historisch karakter, toch merken het gemeentebestuur en de medewerkers dat kosten zich opdringen. “Er zijn noodzakelijke aanpassingen nodig op het vlak van inrichting, organisatie, acclimatisatie en vooral akoestiek”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

Het gemeentebestuur had aanvankelijk 200.000 euro voorzien in zijn meerjarenplanning om de nodige ingrepen te doen. Een nieuwe opportuniteit bood zich echter plots aan. “Een paar jaar geleden werden de leegstaande gebouwen van de oude GB ons aangeboden. De prijs was toen niet zo interessant om op in te gaan. We kregen in mei plots de melding dat de gebouwen werden aangeboden voor een sterk verminderde prijs”, aldus de burgemeester.

Het gemeentebestuur onderzocht de piste om te kiezen voor een nieuwbouw. “Tijdens het plannen van de aanpassingen aan het huidige gemeentehuis hadden we al vastgesteld dat de beschikbare ruimte te klein was.”

Nieuwbouw

Het gemeentebestuur kocht inmiddels het voormalige warenhuis en een kleine achterliggende woning aan. “Het gaat om een klein huisje in het Poststraatje. We zien hier een unieke gelegenheid om een trage verbinding te maken vanuit de Roeselaarsestraat naar de Markt”, aldus de burgemeester. Zowel het voormalige grootwarenhuis als het huisje worden in de toekomst gesloopt en maken plaats voor een nieuw administratief centrum.

“We beschikken daar over meer ruimte en blijven toch in het centrum van de gemeente. Een nieuwbouw biedt heel wat voordelen. Denk maar aan duurzaamheid, energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid. Ook naar de volledige integratie van de gemeente en het OCMW is dit een belangrijke stap”, aldus de burgemeester. Het gemeentebestuur telde in totaal 370.000 euro neer. “Deze aankoop zal niet alleen een grote meerwaarde betekenen voor onze medewerkers, maar ook voor onze dienstverlening aan onze inwoners.”

Volgende legislatuur

Omdat er in de huidige meerjarenplanning geen geld voorzien is voor de bouw van een nieuw administratief centrum, zal het project volgende legislatuur verwezenlijkt worden. “Maar de komende jaren kunnen de voorbereidingen al volop starten. Ondertussen hebben we ook al nagedacht over de toekomst van ons huidig gemeentehuis. We willen dat in elk geval behouden voor onze ceremoniële aangelegenheden.”

“Een nieuwe bestemming voor de kantoorruimten, de schepenzaal en andere lokalen hebben we nog niet, maar er liggen heel wat mogelijkheden open.”

(Bert Feys)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.