Dorpsstraat krijgt er een reuzegroot gebouw bij: “Leegstand maakt plaats voor gebouw met stadsallures”

Jean-Marie Lootens met in zijn handen een foto van het project en achter zich de gebouwen die daarvoor plaats ruimen.© (Foto BC)
Jean-Marie Lootens met in zijn handen een foto van het project en achter zich de gebouwen die daarvoor plaats ruimen.© (Foto BC)
Redactie KW

Als alles volgens plan verloopt, starten net voor of net na het bouwverlof de afbraakwerken van drie gebouwen in de Dorpsstraat. Het gaat over het voormalige Verzekeringskantoor Lootens, bakkerij/tearoom Dewulf en het CM-gebouw Ons Huis met feestzaal. Initiatiefnemer van het bouwproject is Jean-Marie Lootens. “Verkrotte handelshuizen maken plaats voor eigentijdse architectuur die erg in het oog zal springen”, is Jean-Marie trots.

“Het was eigenlijk mijn droom om dit project te realiseren tussen De Kroon en De Zwaan, verder kon niet want De Zwaan is een geklasseerd gebouw. Maar dat is mij niet gelukt omdat niet iedereen wou verkopen. Mocht dat wel zo geweest zijn, dan zou het gebouw een lengte van liefst 60 meter hebben. Nu is dat 45 meter, nog altijd een indrukwekkende lengte voor het centrum van Koekelare”, begint Jean-Marie-Lootens, grondlegger van dit toch wel reusachtig project.

De Koekelarenaar, die langs de Ringlaan woont, liet een kleine twee jaar geleden zijn kantoor over dat hij 40 jaar lang openhield in de Dorpsstraat. Dit bouwproject, dat zo’n twee jaar zal duren, ziet hij zo’n beetje als de kers op de taart van zijn carrière. “Mijn gebouw was aan vernieuwing toe en bakkerij/tearoom Dewulf stond al tien jaar leeg. Ook de vzw achter de CM wilde af van zijn gebouw met feestzaal en appartementen, omdat dit niet meer tot de corebusiness behoort van de ziekenbond. Zo zijn de plannen voor bouwproject De Platse ontstaan.”

Jean-Marie zocht en vond partners in Architectenburo Berkein uit Aalter en Studiebureau Verhaeghe uit Loppem. “Die laatste is met de bvba Domir ook de bouwheer van het hele project”, vervolgt Jean-Marie. “Ik heb bewust voor Berkein gekozen als architectenbureau omdat ik fan ben van hun werk. Strak, minimalistisch, modern en lichtrijk. Het gebouw zal onze Dorpsstraat een frisse, eigentijdse look geven. De verkrotting en de leegstand die momenteel op deze plek heerst, maakt plaats voor een modern, eigentijds gebouw met stadsallures.”

Het was mijn droom om dit project te realiseren tussen De Kroon en De Zwaan

Jean-Marie zal alvast zelf dubbel en dik kunnen genieten van dit strakke pareltje aan de markt. “Ik ruil mijn gebouw in voor een ruim penthouse. Ook de CM heeft voor de optie verruiling gekozen en neemt haar intrek op het gelijkvloers. De Platse krijgt dus ook een commerciële functie en de CM blijft in het centrum van Koekelare. Iets wat mooi meegenomen is voor de inwoners.”

De Platse telt in totaal elf appartementen, het nieuwe CM-kantoor en een 20-tal garages en parkeerplaatsen. “De drie appartementen op het gelijkvloers hebben een tuintje, de andere een terras. Het gebouw heeft twee liften en fietsbergingen en elk appartement heeft zijn eigen ondergrondse berging. Van de elf wooneenheden zijn er negen met twee slaapkamers, eentje met een slaapkamer en eentje met drie slaapkamers”, schetst Jean-Marie.

Het gemeentebestuur keurde het project goed en eind deze maand verstrijkt de schorsingsperiode. “Ik kreeg positieve reacties van de gemeente. De gemeente heeft er natuurlijk ook baat bij dat verkrotte handelshuizen plaats maken voor eigentijdse architectuur die erg in het oog zal springen. Bovendien is het lokaal bestuur blij dat de CM haar intrek neemt in De Platse. Het gebouw wordt trouwens een meter achteruit gebouwd, waardoor de Dorpsstraat een meter aan ruimte wint.”

Wie het eerste komt…

Juist voor of na het bouwverlof starten de werken, eerst de volledige sloop en daarna de nieuwbouw. “Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld. We werken volgens het principe: wie het eerste komt, het eerste maalt. Het gebouw heeft tal van troeven en we hebben het grote geluk dat we hier op wandelafstand alles hebben wat we nodig hebben: een viswinkel, fruitwinkel, bakkerij, beenhouwerij, schoenlapper, heel wat horecazaken, park De Mote, enzovoort. Nog een pluspunt is dat er geen vrachtwagens voor de deur mogen passeren”, besluit de Koekelarenaar die nog veel meer te vertellen heeft over het gebouw. Daarvoor kan je hem contacteren op 0495 54 08 41. (BC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.