Djamil Zenasni organiseert workshops voor beginnende doe-het-zelvers

Ondernemer Djamil Zenasni in zijn atelier in de Pathoekeweg: “Iedereen is welkom!” (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Ondernemer Djamil Zenasni in zijn atelier in de Pathoekeweg: “Iedereen is welkom!” (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Je hebt geen diploma van de vakschool op zak maar wilt toch in sneltempo leren hoe je een toilet installeert of gipsplaten zet? Dan ben je misschien wel aan het juiste adres bij Djamil Zenasni. Deze Brugse ondernemer met Algerijnse roots, die ook actief is als meubelmaker, organiseert doe-het-zelfcursussen over onder meer elektriciteit, sanitair en houtbewerking.

Djamil woont al tientallen jaren in ons land, en in het Brugse, maar heeft Algerijnse roots. “Als zevenjarig jongetje kwam ik uit Algerije via Frankrijk naar Brussel”, vertelt hij. “Ik startte studies economie, behaalde het diploma en bedankte mijn moeder voor de kans om te studeren. Maar ik beloofde mezelf toch enkel te doen waar ik écht zin in had.”

Kaas

“En zo was ik twintig jaar vennoot in de biologische kaasmakerij Het Hinkelspel. Daarbij deden we als vennoten alles zelf; niet alleen de zakelijke en administratieve kant dus, maar ook de productie zelf. Dat was een heel mooie tijd. Later restaureerde ik een historisch pand in Brugge tot een prachtige woning voor mezelf, annex B&B; die is overigens in veel tijdschriften te vinden. Het succes van mijn eigen woningen leidde tot nieuwe opdrachten en tot het oprichten van een klein aannemersbedrijf ‘Bouwteam België’, vooral gespecialiseerd in de renovatie van oude woningen. Ook het vervaardigen van zitmeubelen en zelf stofferen is een passie van mij en daarvoor heb ik dan mijn winkel in de Hoogstraat 42.”

Theorie en praktijk

Een bezige bij dus, die nu ook nog eens ‘snelcursussen’ doe-het-zelf organiseert. “Hoe ik op dat idee ben gekomen? Voor een stuk omdat ikzelf ook nog een beetje wil bijleren over elektriciteit. Maar ook, en vooral, omdat ik veel vrienden en kennissen heb die me laten weten dat ze ook wel eens wat klussen zelf zouden willen doen, zoals een toilet plaatsen of stopcontacten installeren, maar daarom geen zin hebben om een langdurige opleiding sanitair of elektriciteit te starten”, legt Djamil uit. “Samen met enkele andere stielmannen die zullen lesgeven bied ik dus bondige cursussen en workshops aan, met zowel een stukje theorie als praktijk. Een sessie duurt slechts 3,5 uur en vormt een afgewerkt geheel, al bieden we voor bepaalde thema’s – zoals elektriciteit – uiteraard wel vervolgmodules aan.”

Dubbelpolig

“Enkele voorbeelden? Wel, ‘elektriciteit’ dus, met een niveau 1 met basisinfo over elektriciteit en een praktijkoefening op een bord met lampschakelaar, het monteren van een stopcontact en plaatsen van een dubbelpolige-, wissel- en kruisschakelaar. In de cursus ‘sanitair’ leren we dan een toilet herstellen, mengkranen monteren en sanitaire montages maken zoals het aansluiten, snijden en buigen van buizen. Daarnaast is er ook een aanbod rond houtbewerking, muurschilderen, betegelen en behangen en ja, ook naaien en stofferen.”

Teambuilding

“Op de opleidingsplaats, mooi ingerichte leslokalen bij mijn atelier aan de Pathoekeweg, is degelijk werkmateriaal voorzien voor alle cursisten. Iedereen is welkom: jong en oud, man, vrouw… Misschien kan het zelfs ook als teambuilding een leuke activiteit zijn!”

De cursussen kosten 65 euro per sessie, met uitzondering van ‘elektriciteit’: die kost 75 euro.

>> Info: https://www.wordeenhandigeklusser.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier