Diepe bouwputten Ieperse binnenstad moeten ingebuisde Ieperlee proper maken

Redactie KW

In de middeleeuwen was de Ieperlee een open riool, maar dankzij de huidige werken en twee metersdiepe “spectaculaire bouwputten” zal er voortaan proper regenwater vloeien in de – intussen ingebuisde – waterloop onder de binnenstad.

“Bij het aantreden van dit stadsbestuur werden riolerings- en wegenwerken uitgevoerd vanaf de Tegelstraat via de Lombaard- en Boomgaardstraat en Kiekenmarkt richting de Grote Markt”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit). “Sinds enkele maanden wordt volop gewerkt in twee spectaculaire bouwputten op het kruispunt van de Boterstraat en Neermarkt en op de hoek van het Vandenpeereboomplein en de Elverdingestraat. De twee diepe putten roepen veel vragen op bij voorbijgangers.”

In de bouwput aan de Neermarkt wordt een constructie gebouwd, die vuil water van de Boomgaardstraat, Boterstraat en Grote Markt opvangt en verbindt met het pompstation dat gebouwd wordt in de bouwput bij de Elverdingestraat. “Door de aanleg van deze vuilwaterriool zal in de toekomst alleen nog proper regenwater in de ingebuisde Ieperlee onder het centrum stromen”, aldus Goudeseune.

Bereikbaar

Een deel van de binnenstad is nu een grote werf, maar er is beterschap in zicht. “Het drukke kruispunt van de Boterstraat en Neermarkt zal weer open zijn voor voetgangers en fietsers vanaf het bouwverlof op 19 juli. Het gemotoriseerde verkeer kan er weer passeren vanaf 15 oktober.”

“Wanneer de werken bij de bouwputten klaar zijn, wordt gestart met de riolerings- en wegeniswerken op het Vandepeereboomplein, waarna de bovenbouw volgt volgens de plannen van de heraanleg van de Leet. Het einde van de werken op het plein is voorzien in april 2022.”

“Het plein blijft momenteel bereikbaar vanuit de Elverdingestraat en vanaf 18 juni ook via de afgewerkte Boezingepoortstraat, waar de kasseien vervangen werden door mooie mozaïekjes. De afwerking van het Sint-Maartensplein hangt af van de werken aan het belfort en de duur van de archeologische opgravingen”, besluit Goudeseune.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier