Centrum van Eernegem wordt één grote bouwwerf

Net voorbij de bocht in de Stationsstraat werden zopas twee woningen afgebroken voor appartementen.© Coghe
Net voorbij de bocht in de Stationsstraat werden zopas twee woningen afgebroken voor appartementen.© Coghe
Redactie KW

Net voorbij de bocht in de Stationstaat, tegenover en ongeveer ter hoogte van het Belfius kantoor, werden zopas toch wel omvangrijke afbraakwerken uitgevoerd. Een bouwpromotor voorziet er een gebouw met in totaal 15 appartementen en evenveel garageboxen.

Het gebouw komt op de plaats van de voormalige woningen met huisnummers 71 en 73, naast het KBC kantoor. Die beide woningen zijn nu tegen de vlakte gegaan. De grote villa met nummer 71 stond meer dan 10 jaar leeg en daar was het gekende verzekeringskantoor van Joseph Becue in onder gebracht. Eerder werd al een deel van de tuin verkocht ten voordele van de verkaveling in de Stokerijstraat. In het huis ernaast met huisnummer 73 was ooit de drukkerij van Prosper Missiaen. De afgelopen week ondervond het verkeer in de Bruggestraat wel wat hinder van de afbraakwerken, waarbij zwaar materieel werd ingezet.

Ook even verderop, meer naar het centrum toe, werden eerder in 2020 al een aantal woningen opgekocht. Daar zijn de afbraakwerken van twee woningen al een tijdje achter de rug en wordt er nu gebouwd aan nieuwe appartementen. Residentie ‘La Poste’, want zo zal deze appartementsblok – na de afbraak van nog een aantal woningen- heten, zal uiteindelijk 13 appartementen tellen, met overdekte garages achteraan.

Nog meer naar het centrum bestaan er concrete plannen om ook de gekende Modewinkel ML Mode af te breken. Het betreft de woningen met de huisnummers 10, 12 en 14. Er loopt op dit moment een openbaar onderzoek voor de bouw van 8 ruime appartementen. Drie op het gelijkvloers en drie op de eerste verdieping. Daarnaast komen er nog eens twee onder het dak. Zoals de voorschriften het voorzien, moeten er ook voldoende parkeerplaatsen worden voorzien. Dat is ook hier het geval. Er komt een apart bijgebouw met 10 garages. Daarenboven zijn er nog twee parkeerplaatsen in open lucht , waarvan een voor minder validen.

Er zijn ook concrete plannen voor de bouw van een meergezinswoning met 8 sociale huurappartementen. Dat initiatief is voorzien achteraan het Boomplein, ook al in de onmiddellijke nabijheid van de Stationstraat. Daar is Vivendo de bouwpromotor van.

Maar naast het huren of kopen van appartementen neemt ook het aanbod aan nieuwbouwwoningen in en rond de kern van Eernegem fors toe. Zo zijn de werken aan de verkaveling in het verlengde van de Hector Olliviersstraat (een nieuwe zijstraat van de Akkerbeekstraat) gestart. Daar worden 16 loten bouwgrond in gereedheid gebracht. Er komen 14 kavels voor eengezinswoningen en twee voor meergezinswoningen. Er is ook daar een gebouw voorzien met garages om niet nog meer parkeerproblemen in de Stationsstraat te veroorzaken. Er is ook een trage uitweg voor fietsers en voetgangers naar de Stationstraat en een groen rustpunt voorzien. Maar meest in het oog springende en aan de gang zijnde project is misschien wel de verkaveling in de Bruggestraat, ter hoogte van de Lange Schuur. Ook daar zijn, na de afbraakwerken van de bestaande boerderij en bijgebouwen, de verkavelingwerken van start gegaan. Daar zijn zo maar eventjes 34 kavels voorzien.

Maar ook die verkaveling verbleekt naast de plannen die er bestaan voor de GRUP De Veldwegel. Daar is sprak van zo maar eventjes 66 woningen. “Er is inderdaad een opmerkelijke stijging van het aantal bouwinitiatieven”, vertelt Schepen van Ruimte Ordening Tina Ledaine. “Niet alleen in Eernegem, maar ook in Ichtegem merken we een toename van de bouwplannen Zo heb je bijvoorbeeld ook de verkaveling in de Oude Heirweg en de bouw van appartementen aan de markt. En in Ichtegem bestaan plannen voor sociale woningen. Ik denk dat we dit mogen bestempelen als een positieve evolutie door de verwachte toename van het aantal inwoners.”

Al die bouwinitiatieven zorgen ervoor dat het uitzicht van de dorpskernen van Ichtegem de komende maanden ingrijpend zal veranderen.

(RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.