Blankenbergs stadsbestuur geeft eerste spadesteek voor nieuw sportcomplex met zwembad

Schepenen Patrick De Klerck en Jurgen Content, burgemeester Björn Prasse en schepen Mitch De Geest. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De voorbije maanden was er al veel bedrijvigheid op de sport- en recreatiezone aan de oostzijde van Blankenberge. De verouderde sportgebouwen werden afgebroken en ruimen plaats voor een volledig nieuw sportcomplex met zwembad. Vrijdag werd de eerste spadesteek gegeven.

“Deze site omvat nu al onder meer de tennisaccommodatie, het skatepark en sportzaal De Sportdoze. Met dit project komt er naast een nieuw zwembad ook een ruime nieuwe sportzaal die op termijn de huidige sportzaal d’Hoogploate moet vervangen, alsook een multifunctionele mattenzaal”, verduidelijkt schepen van Sport Jurgen Content (Vooruit).

Enige overdekte zeewaterbad in België

De bestaande sportzaal wordt mooi geïntegreerd in het nieuwe sportcomplex. “Zo zullen bezoekers via één centrale toegang zowel De Sportdoze als de nieuwe infrastructuur kunnen bereiken”, klinkt het.

De stad wil met de nieuwe infrastructuur verder inzetten op de lange traditie van de zwemclub en waterpolo, het schoolzwemmen en de zwemlessen. Het grote zwembad wordt 25 meter lang en 20,5 meter breed, en zal acht banen tellen. Het krijgt ook een beweegbare bodem die aangepast kan worden aan de noden van de verschillende gebruikers.

“Het grote bad wordt, net als in het bestaande Farys Noordzeezwembad, gevuld met zout water. Blankenberge beschikt daarmee over het enige overdekte zeewaterbad in ons land; een unieke meerwaarde”, zegt burgemeester Björn Prasse (Open VLD).

Naast het 25-meterbad krijgt het zwembadgedeelte ook een instructiebad met beweegbare bodem, een peuterbad, een whirlpool en een glijbaan. In een volledig nieuwe sportzaal met uitschuifbare tribune zullen, op twee speelvelden, terzelfdertijd verschillende zaalsporten beoefend kunnen worden.

Minder CO2-uitstoot

De multifunctionele mattenzaal zal, behalve voor diverse gevechtssporten, ook ingezet worden voor trainingen van de politie, algemene fitness, dans,… In de sportbar met groot zonneterras en mooi uitzicht op het zwembad, de mattenzaal en de nieuwe sportzaal zullen ook niet-sporters welkom zijn voor een drankje.

De stad levert met het nieuwe complex een belangrijke inspanning voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Zo zal het verwarmen en opwekken van elektriciteit gebeuren via een warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen, komen er warmtepompen en energiezuinige ledverlichting, en wordt er ook een stuk groendak geplaatst. Met een berekend E-peil van E44 voldoet het complex ook ruim aan de BEN-norm.

“De reductie van CO2 zal aanzienlijk zijn in vergelijking met de uitstoot van het huidige zwembad, dat dateert uit 1976 en veel energie verbruikt door verouderde installaties”, besluit schepen Jurgen Content. De werken, die ruim 17 miljoen euro kosten waarvan 888.500 euro gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, zouden halverwege 2023 afgerond moeten zijn.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.