175.000 euro subsidie voor restauratie voormalig klooster

© (Foto KVCL)
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) maakt 175.000 euro vrij voor de restauratie van de gevels en daken van het voormalige Klooster van de Grauwe Zusters op de Markt in Lo.

Het klooster op de Markt is een beschermd monument en doet sinds 2012 dienst als administratief centrum van de stad Lo-Reninge. Het is een beeldbepalend element in het centrum van de stad. Dankzij deze standaardpremie van de Vlaamse overheid kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ook Lo-Reninge maakt nu gebruik van deze premie om het voormalige klooster van de Grauwe Zusters in goede conditie te houden. “Dat is de beste manier om dure restauraties te vermijden”, zegt Luc Coupillie uit Diksmuide en provincieraadslid voor N-VA. “Het is één van de vele erfgoedprojecten in de Westhoek waarvoor Matthias Diependaele deze bestuursperiode centen vrijmaakt. De minister heeft duidelijk een boontje voor het erfgoed in West-Vlaanderen.”

Het klooster werd gesticht in 1492. Een jaar later kregen de zusters van keizer Maximiliaan I van Oostenrijk toestemming voor de bouw van een kleine kapel, een eetzaal, slaapgebouw en toren met klok. De eeuwen daarna breidde het klooster verder uit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog loopt het klooster heel wat schade op door de Duitse beschietingen van Lo. Onder leiding van de architecten Charles Pil en Henri Carbon vinden tussen 1922 en 1926 een gedeeltelijke wederopbouw en herstellingswerken plaats. Sinds 2012 doet het klooster dienst als administratief centrum van de stad Lo-Reninge. In 2021 en 2022 vonden in de gebouwen nog opnames plaats voor de fictiereeks Chantal met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier