Bouw van windmolenpark Rentel op zee gestart

Redactie KW

Vrijdagmiddag omstreeks 17 uur verliet de eerste imposante lading met onderdelen voor de bouw van twee windturbines voor het Rentelpark de Oostendse haven met het 134 meter lange installatieschip Sea installer.

Per afvaart worden 2 windturbines naar zee gebracht. Dus 2 torens (87 m), 2 gondels (elk 400 ton) en 6 wieken (75 m). De torens worden verticaal getransporteerd. Met hun 87 m hoogte zijn ze exact de hoogte van het flatgebouw ‘De Mast’ in Oostende. De wieken steken 26 meter uit aan stuurboordzijde en 13 meter aan bakboordzijde, wat de totale breedte van het transport op 78 m brengt.

In totaal worden 42 turbines geïnstalleerd wat betekent dat er 21 reizen vanuit Haven Oostende naar het Rentel-windpark en terug voorzien zijn in de komende maanden. De gemiddelde doorlooptijd van 1 reis inclusief installatie is ongeveer 4 dagen. Rentel is het vijfde windmolenpark in de Belgische Noordzee. Er komen 42 windmolens van Siemens van elk 7MW. Idere molen weegt 950 ton en steekt 195 meter boven de waterspiegel uit.

De bouw van het Rentel-windpark ging in Haven Oostende van start half februari nadat de eerste onderdelen toekwamen op de REBO offshore wind terminal.

Ondertussen is ook Norther vanuit Vlissingen gestart met de bouw van het zesde en tot nu toe grootste windmolenpark. Deze maand beginnen daar de zogenaamde ‘scour protection” werken op de Noordzee. Door het installeren van steen wordt de bodem van de turbinelocatie verstevigd. Vanaf juli worden dan de funderingen voor de molens geplaatst.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier