Bouw van ‘Agrotopia’ in Roeselare na kortgeding uitgesteld

Zo moet Agrotopia er uiteindelijk uit zien. © GF
Philippe Verhaest

Nadat een aannemer verzet aantekende tegen een gunningsbeslissing is de bouw van de dakserre Agrotopia uitgesteld. De rechter stelde de man in kortgeding in het gelijk. “Dit is een enorme teleurstelling”, reageert gedeputeerde Bart Naeyaert, voorzitter van Inagro.

Een aannemer die zich benadeeld voelde, tekende verzet aan tegen de gunningsbeslissing bij de toewijzing van het bouwproject Agrotopia. De rechter in kortgeding oordeelde dat er twijfel mogelijk is over de interpretatie van enkele procedurele kwesties en dat de gunningsbeslissing geschorst wordt.

“Inagro en het West-Vlaamse provinciebestuur zullen het vonnis van de rechtbank de komende dagen uitgebreid bestuderen en zich beraden over de strategie om dit belangrijke project zo snel mogelijk terug op de rails te krijgen”, reageert gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V), voorzitter van Inagro.

Agrotopia is een project van Inagro en REO Veiling om innovatieve technologieën in de landbouw uit te testen. “De dakserre op de kistenloods van de veiling moet een motor vormen voor duurzame innovatie in de groentesector, een economisch belangrijke sector in West-Vlaanderen. Dit ambitieuze project is dan ook veel meer dan louter een nieuwe serre voor het provinciale onderzoekscentrum Inagro”, klinkt het.

Tuinders, universiteiten, de REO Veiling, innovatieve bedrijven, MIROM en de stad Roeselare werkten mee aan de technische invulling en de visuele en publieke inrichting. “We betrokken ook het bouwteam en de diensten van de Vlaamse Bouwmeester.”

Het project wordt gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen, Inagro, REO Veiling en de Europese Unie.

Niet over één nacht ijs gegaan

Door de specifieke locatie op het dak van een loods en de integratie van talloze innovatieve technieken is het dossier bouwtechnisch complex. “We zijn zeker niet over een nacht ijs gegaan in de uitwerking van het bestek en de gunningsprocedure. Van bij de start betrokken we heel wat partijen”, benadrukt Bart Naeyaert. “We werkten nauw samen met de juridische dienst van de provincie, die gespecialiseerd is in overheidsopdrachten. Daarnaast deden we ook een beroep op een externe juridische adviseur.”

“Ook tijdens het beslissingsproces omtrent de gunning werden Inagro en de provincie continu bijgestaan door ervaren technische en juridische experten. Onze interpretatie van enkele regels werd evenwel niet gevolgd door de rechter in kortgeding. We beraden ons nu over de beste manier om dit project zo snel mogelijk terug op het juiste spoor te kunnen zetten. We zijn nog altijd overtuigd van de grote meerwaarde van deze investering voor de tuinbouwsector en de ruime omgeving van Roeselare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier